Højtflyvende danske planer: Solceller som tag på kæmpe drivhuse

Ugen På Spidsen: Er det her mon kimen til et helt nyt og stort eventyr og indtægtsområde for dansk landbrug og gartneri, spørger denne uges klummeskribent på Mark Plus.

I onsdags var jeg ude og se det nye solcelleanlæg Harre Solarpark ved Skive, der for nylig er anlagt og tilsluttet nettet af European Energy.

Og som nu leverer grøn strøm til ca. 14.000 danske husholdninger i lokalområdet om året. Jorden lejes af en lokal landmand.

Det var rigtig spændende i sig selv, for anlægget bestod primært af solcellepaneler af trackers-typen, hvor solpanelerne er bevægelige og automatisk følger solens bane hen over himlen for at optimere udbyttet af solenergi.

Det betyder, at solcellevæggene både kan stå vandret, lodret og skrå - og det giver mulighed for at dyrke afgrøder mellem de lange rækker af solvægge.

GRÆS til PROTEIN - eller måske jordbær mellem rækkerne

European Energy mener selv, at græs til protein er mest oplagt. Men Aarhus Universitet forsker også i, om man vil kunne dyrke hvede - eller måske højværdiafgrøder som jordbær imellem rækkerne. Og der er mange andre muligheder.

European Energy stopper dog ikke ved det - men går et skridt videre, fortæller Knud Erik Andersen, der er direktør i og grundlægger af European Energy.

"Hvorfor ikke tage næste skridt og sætte glas imellem solcellepanelerne på skift, så marken bliver til et stort drivhus, hvor man kan dyrke bær, grøntsager og hvad man ellers dyrker i væksthuse", siger han.

Som sagt så gjort.

Til efteråret begynder European Energy at bygge et kombineret solcelleanlæg og drivhus på en mark på Fyn i samarbejde med et eksisterende gartneri, som er interesseret i projektet.

"I første omgang bygger vi 100x150 meter med 40-45 pct. solcellepaneler og resten glas - som skal være vores prototype.

Men hvis tingene lykkedes og alt går vel, er planen at udvide det til fire hektar - så vi får fire hektar overdækket mark med et fem meter højt tag af skiftevis solcellepaneler og glas/plexiglas", fortæller Knud Erik Andersen (se billede).

Solindstrålingen bliver selvfølgelig ikke helt den samme som fra et rent glas drivhus, da solpanelerne jo giver skygge, men det ser han ikke som det store problem, da man jo også materer glasset i drivhuse, så man undgår alt for stærk direkte sol.

Hvad siger kommunerne?

Spørgsmålet er, hvad kommunerne siger til den model. For det kan være svært nok at få almindelige solcelleanlæg godkendt.

Det ser Knud Erik Andersen dog ikke som et problem. Tværtimod. Han tror, at deres drivhusmodel kan blive en fordel i forhold til godkendelse.

For det bliver jo lige pludselig en helt anden bebyggelse - og mulighed for et helt andet indtægtsniveau og mange flere lokale arbejdspladser, end i almindelige solcelleparker.

Jeg må indrømme, at jeg finder European Energys højtflyvende planer rigtig spændende. Jeg kan se mange interessante perspektiver i drivhusmodellen i et klima som det danske.

Hvem ved - her ligger måske kimen til et helt nyt og stort eventyr og indtægtsområde for dansk landbrug og gartneri.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.