Højværdiafgrøde spirer på rekordtid: ’Jeg har aldrig oplevet noget lignende i 28 år’

På Lundgård ved Overlade er 52 hektar industrikartofler fremspiret på næsten en og samme tid og endda med færre problemer end tidligere. ”Det har vi aldrig oplevet før”, lyder det fra gårdejer Per Bach Laursen.

Kombinationen af et særdeles vådt efterår, en kold vinter og en pludselig drønvarm maj-måned har haft en noget særpræget effekt på industrikartoflerne på Lundgård ved Overlade ved Limfjorden.

Her er 52 hektar kartofler nemlig fremspiret hurtigere end nogensinde før og endda på næsten en og samme tid.

”Jeg har været landmand i 28 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Aldrig har vi haft så hurtig en fremspiring, og selvom vi lagde kartofler over 18 dage fra start til slut, så er de stort set kommet op på samme tidspunkt”, siger Per Bach Laursen, der ejer og driver Lundgård, sideløbende med at han er borgmester i Vesthimmerland.

”Derudover har jeg heller ikke kunnet finde hverken sortbenssyge eller rodfiltsvamp nogle steder”.

Foruden kartoffelproduktionen driver Lundgård også en større svineproduktion med 1.100 søer og 30.000 smågrise årligt, ligesom der produceres alsidig planteavl på yderligere 330 hektar foruden kartoflerne.

Har lagt 52 hektar kartofler i ét træk

På trods af, at vejret har været en hæmsko for mange landmænd, så har fordelingen af regn og solskinstimer artet sig ganske udmærket i forhold til kartoffelavl.

”Det er selvfølgelig vejret, der er grunden til den hurtige fremspiring. Der har været tørt og lunt, og så fik vi en hel del vand på et godt tidspunkt – kort efter at godt 36 hektar var lagt. Det betød, at vi fik en nogenlunde ens fremspiring”, siger Per Bach Laursen.

”Derudover har jeg heller aldrig oplevet, at vi kunne lægge alle kartoflerne i ét træk. Tidligere har vi måttet holde stille i små perioder, men her kunne vi bare køre på”, siger han.

Kørte med harven foran læggeren

Lundgård driver jorden efter pløjefri principper, og derfor dybdeharves jorden på de godt 380 hektar afgrøder.

”Vi havde selvfølgelig også arealer, som kom dyngvåde ud af efteråret, og vinteren har også været meget fugtig, så det tog noget tid, inden vi fik varme og tørhed i jorden”, siger Per Bach Laursen.

”Vi begyndte at harve ret tidligt i april, og simpelthen for at få det ordentligt tørt, kørte vi også med harven fire til fem hektar foran læggeren, mens vi lagde kartoflerne. Jorden havde behov for at blive varmet op, og vi ville gerne have tre harvninger for at komme så langt ned som overhovedet muligt”, siger han.

Manglende vand kan blive et problem

Omkring Limfjorden har det været særdeles sparsomt med de mørke, regnfyldte skyer, og markerne har kun fået tre millimeter gennem hele maj.

Almindeligvis er jorden hos Per Bach Laursen ikke af en type, der behøver vanding. Men helt uvant har bedriftens vandingsmaskine kørt i døgndrift ved vårbyggen i de sidste 10 dage for at undgå, at den skulle visne.

”Og hvis der fortsat ikke kommer meget regn, kan vi desværre også risikere at komme i en situation, hvor vi bliver nødt til at flytte vandingsmaskinen fra vårbyggen til kartoflerne. Det ville jo være træls, men nødvendigt”, lyder det fra Per Bach Laursen, der dog ikke vurderer vejrsituationen som værende et problem lige nu.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.