Høst af engsvingel i hus: Hellere flere kilo end lav vandprocent
Årets høst af engsvingel ser noget mere fornuftigt end forrige år for Erik Rasmussen. Med en vandprocent på 16,5 skal høsten nedtørres, men Erik Rasmussen vil hellere have så mange kg. hjem som muligt.

Otte mm vand og en tordenbyge en kedelig mandag.

Da 45-årige Erik Rasmussen sad i et lejet sommerhus med familien i weekenden, troede han ikke på, at han skulle ud og høste engsvingel tirsdag eftermiddag.

Der tog han fejl. Med hård vind fra morgenen af og høj sol, gik det stærkt.

"Jeg fik en person til at tage ud og tage en vandprøve, og den viste 16,5 procent, så vi kørte hjem med det samme tirsdag og høstede fra kl. 16:00 om eftermiddagen og til midnat. Jeg havde ikke regnet med at høste nu, for normalt skal det ligge i 10-12 dage, men varmen og vinden fremskyndte det. Engsvingel er meget spildsomt, selvom det er skårlagt," siger Erik Rasmussen.

Hellere hjem og tørre

Med den gule New Holland CR9.90, der kører fjerde sæson, fik han i tirsdags høstet 12 hektar engsvingel ved sin gård i Rønnede på Sjælland. Onsdag er gået med at høste siden kl. 09:00, hvor de sidste 10 hektar er taget. Bagefter har den stået på at få engsvinglen tørret og presse halm.

Udbyttet kender han ikke til endnu, men han skønner, at det bliver "et normalt udbytte".

"Jo mere tørt, engsvingel bliver, jo mere drysser frøene af, så teoretisk set skulle vi have startet før, men der regnede det. Jeg vil hellere have alle kg med hjem, køle det ned om natten og så begynde at tørre det. Det tager to-tre dage," fortæller Erik Rasmussen. 

Ser fornuftigt ud

På gården Granhøjgård, som han overtog for fem år siden af sine forældre, har han i alt 600 hektar planteavl af jordtyperne JB-5, 6 og 7. Blandt andet dyrker han rødsvingel, hvidkløver, spinat, byg og hvede. Høsten er solgt til frøvirksomheden DLF.

"Generelt ser afgrøderne ret fornuftige ud. Rødsvingel skal høstes i næste uge, og hvidkløveren og spinaten ser rigtig gode ud, så jeg glæder mig til at skulle i gang. Det var faktisk ret tørt i foråret, men det skal nok blive en god høst," siger han.

Billederne er taget af samarbejdspartner Michael Pedersen og hans to børn. Sammen driver Michael Pedersen og Erik Rasmussen et drænfirma, de startede op sidste år. 

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Lige så snart, der er høstet frøgræs, så skal vi ud og dræne for andre landmænd," siger Erik Rasmussen. 

Michael Pedersen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.