Høst af små afgrøder: Grønne ærter er i gang - rødsvingel tæt på høstklar

Normalt starter ærtehøsten til konsum efter Sankt Hans, men i år er høsten allerede skudt i gang.

Normalt starter ærtehøsten til konsum efter Sankt Hans, men i år er høsten allerede skudt i gang.

Omkring 100 hektar ud af 2.250 hektar er høstet, oplyser Ardo. De høstede ærter er økologiske.

Grunden til den tidlige start på høsten i år er tørken, men de lavere temperaturer, der er vendt tilbage, har sat ærterne i stå. Ærterne lider efter tørken, men udbytterne ser fornuftige ud.

Solbær får pænt udbytte

Årets solbærhøst får ikke et topudbytte, men Gartnerraadgivningen forventer, at det bliver pænt.

Solbærbuskene har tabt blade på grund af det tørre vejr, hvilket har betydet, at bærrene ikke har kunent vokse så meget.

Derudover er der risiko for, at bærrene bliver tørkestressede og falder. Det tørre vejr er dog ikke kun skidt. Det har nemlig givet færre tilfælde af svampesygdomme.

Bundtløgene vokser hurtigt

Høsten af bundtløg startede for to uger siden, hvilket er lidt tidligere, end den plejer, fortæller Gartnerraadgivningen.

Vækstsæsonen er gået hurtigt, og det man normalt har skullet udføre i marken på tre måneder, har i år skullet klares på to, fordi det går så stærkt.

Tørken har også været et problem for løgene, men hvis de ellers er blevet vandet, ser det fornuftigt ud.

Engrapgræs er truet af tørken

De første marker med engrapgræs er høstet. Frøene er pæne og store, men udbyttet kommer til at være mindre end gennemsnittet over de sidste fem år på grund af tørken, fortæller DLF.

Frøene er blevet tvangsmodnet, da der ikke var mere vand, planterne kunne få fat i. Væksten startede ellers rigtig godt og havde et stort potentiale, men det blev løbende ringere og ringere.

Rødsvingel er næsten klar

Rødsvingel er næsten klar til høst. DLF forventer, at det første er høstet om en uge.

I modsætning til de fleste typer af græsfrø kan rødsvingel bedre klare tørken, og det forventes, at udbytterne vil se fornuftige ud. På trods af, at rødsvingel er mere hårdfør over for tørke, kan der alligevel godt være problemer, hvis den har ligget på for tynd og sandet jord.

Bakkesvingel ser også fornuftig ud.

Hindbærhøsten bliver lille i år

Hindbær på friland har haft et hårdt år, og det bliver derfor ikke et kæmpe hindbærår, fortæller Gartnerraadgivningen. Der har været en del skader på bærrene - sandsynligvis på grund af den sene vinter med blæst og frost i marts. Dog burde bærrene blive ganske fine.

Høsten af de tidlige hindbær kan så småt gå i gang nu. I alt er der omkring 20 hektar hindbær på friland, inklusive efterårshindbær.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.