Høst af små afgrøder: Kinakål har gæster - første sukkermajs spist

Tag med på en lille rundtur til høsten af en række af de arealmæssigt mindre afgrøder i Danmark.

De første græskar vil være høstklar allerede primo august, tre uger tidligere end normalt. Det melder Peter Brønsgaard, ejer af Thorsbjerggaard i Skælskør, som har 46 hektar med græskar.

Den tidlige høst er problematisk for Peter Brødsgaard, som først har aftaler med supermarkeder i septemper og oktober.

»Der er en risiko for, at Halloween-græskarrene ikke når idealvægten på 3-7 kg, og at planterne aborterer nogle af frugterne, hvis ikke der snart bliver åbnet for sluserne«, forklarer Peter Brønsgaard.

Porren afviser de yderste blade og angribes af trips

Porrehøsten er i fuld gang hos frilandsgartneriet Østerkrog tæt ved Bjerringbro.

Det kniber med at vande, og porrens naturlige reaktion er at stoppe nærringtilførslen til de yderste blade, forklarer medejer David Falk. Derfor er der et større afbladningsarbejde i vaskefasen, og det er unormalt så tidligt på sæsonen. Porrene har desuden været angrebet af trips:

»Det er ellers mange år siden, de har været så udbredt i Midtjylland«, forklarer David Falk.

Strandsvingel taget på roden skal beluftes

Langt de fleste arealer med strandsvingel er høstet.

I år er størstedelen af de fine plænetyper af strandsvingel blevet tærsket direkte på roden på grund af mindre bladmasse. Birthe Kjærsgaard, avlschef for DLF, understreger vigtigheden i at belufte årets høst:

»Pas på! Det kan godt være, at den gennemsnitlige vandprocent viser, at det er tørt, men den høstede vare er uensartet! Derfor skal frøene under alle omstændigheder blæses igennem«.

Kinakål og radiser: Besøg af ubuden gæst

I midten af august vil både radiser og kinakål være klar til høst.

I normale år vil de blive høstet sidst i september. Begge står med blomster nu, og kinakålen er ved at sætte skvulper. Begge korsblomstarter er angrebet af den ellers sjældne gæst: kålmøl.

Poul Nyvang Andersen, frøavlskonsulent for Vikima Seed, forklarer, at indflyvningen af kålmøl er kommet med østenvinden. Kålmøl sås sidst i 2016 og forinden da godt 30 år før.

Den første danske sukkermajs er spist

Den første danske sukkermajs er blevet spist på Thorsbjerggaard i Skælskør, som med 120 hektar med sukkermajs er Danmarks største producent. Høsten starter for alvor op den 15.-20. juli.

Ejer af Thorsbjerggaard, Peter Brødsgaard forklarer, at den førstplukkede sukkermajs både smagte godt og så godt ud. Ikke desto mindre frygter han, at to en halv måned uden vand vil påvirke de sidst såede arealer.

Han frygter, at majsen på grund af vandmangel vil lave gold spids. Bliver goldspidsen er over tre centimeter lang, falder majskolberne uden for supermarkedernes kriterier.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.