Høst af vinterbyg: Det er tørt,tørt, tørt
Selvom vi ikke har samme sol og tørke som sidste sommer, har de sidste uger været meget tørt hos planteavlskonsulent Kasper Kjær Olsen, der driver et hobbylandbrug med vinterbyg og hvede.

Tørt, tørt, tørt.

Det er de første ord, 30-årige Kasper Kjær Olsen kommer i tanke om, da han bliver spurgt om, hvordan vejret har påvirket årets høst af vinterbyg af sorten Hejmdal. Sammen med kæresten forpagter de i alt 20 hektar jord, hvoraf de fem hektar består af vinterbyg.

"De sidste fire uger har det været tørt. Kornet vejer for lidt, fordi det er tørret væk. Udbyttet i år er under optimalt, for en normal høst er omkring otte tons. Der er ikke mere vand i jorden til at opnå højere udbyttet, men vi har ikke mulighed for at vande det, så det er om at bide i det sure æble," fortæller Kasper Kjær Olsen.

Udbyttet er blevet lidt under otte tons med en vandprocent på 15 procent. Med hjælp fra en Claas Dominator 78 fra starten af 1990'erne er kornet kommet i hus. Afgrøden ryger direkte fra mejetærskeren til DLG som foderbyg. På de resterende 15 hektar dyrker de hvede, der også går til DLG.

Går op i sin hobby

Selvom kæresteparret driver landbruget på hobbyniveau i byen Glamsbjerg på Vestfyn, fokuserer de på at sætte sig godt ind i stoffet, så pengene bliver brugt bedst muligt.

Udover mejetærskeren gør de også brug af to Volvo Valmet 705 fra slutningen af 1980'erne. 

"Det har været en ekstrem tør sæson. Hvis vi får lavet noget skidt, så koster det ekstra, og vi kan ende med at skulle træffe trælse beslutninger. I første omgang er det rettidig omhu, der giver point. Du skal kende din jord og vide, hvordan du skal så, drive og hvad jorden kan klare," siger han.

Ved siden af arbejder kæresten inden for messelogistik, og Kasper Kjær Olsen som planteavlskonsulent.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"VI går meget op i at ramme de rigtige dage for høst og såning, så det gælder om at have en strategi klar og ikke bare putte en finger i vejret."

Kasper Kjær Olsen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.