Høstbarometer: Det bliver måske umuligt at få det sidste korn i hus

Der står stadig uhøstede marker tilbage, der er for våde at køre på. Især i Jylland - mens høsten stort set er i hus på Sjælland og Fyn. Se status for høstbarometeret.

Der står ikke mange uhøstede marker tilbage, men den megen nedbør og dårlige vejrudsigt gør, at det er meget vanskeligt og måske umuligt at få høstet det sidste.

Det er fortrinsvis sent såede marker med vårbyg, der står endnu. Men også sent modnende afgrøder som vårhvede, havre og hestebønne,« fortæller Christian Hansen fra Sagro.

Nogenlunde lige sådan lyder meldingen fra planteavlskonsulenterne over store dele af Jylland, hvor høsten stort set har stået stille den sidste uges tid på grund af megen regn.

De sidste marker bliver svære at høste, og der skal en del dages tørvejr til, før der igen kan køres på dem.

»Det, der står tilbage nu, er hovedsageligt på lav jord og kræver 10 til 14 dages tørvejr for at være farbart,« siger Jacob Møller fra LandboNord i det nordjyske, hvor situationen er alvorlig for de landmænd, der stadig har en del korn stående.

Der mangler en del halm

På Sjælland, Fyn og det sydlige Jylland er høsten derimod stort set i hus.

»Høsten er så godt som overstået, og for de fleste med et resultat over middel. En stor del af halmen er også blevet bjærget,« siger Michael Wang Lønbæk fra fynske Centrovice.

På Bornholm mangler der at blive høstet nogle få arealer med hvede og vårbyg, men det er under 150 hektar, vurderer Carsten Mouritsen fra Bornholms Landbrug.

Til gengæld ligger der stadig meget halm på Bornholm, som skal presses og fjernes. Det gør der også i det midt- og vestjyske - også en del big- og rundballer, som ikke er kørt ind og er begyndt at suge vand. De skal først tørre, inden de køres i hus.

Også såningen er forsinket af det våde vejr.

»Der skal en del tørvejr til for at kunne nå at så vintersæd. Det bliver sen såning i år, og arealet bliver nok mindre end normalt,« fortæller Christian Hansen fra Sagro.

Faktaboks

Ulemper ved sen høst

  • Større problemer med nedknækning.
  • Spiring i akset.
  • Øget åndingstab.
  • Gennemgroning af græsudlæg og græsukrudt.
  • Kortere høstdage

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.