Høstbarometer: En tredjedel af kornhøsten er i hus

Høsten er langt fremme i øst og syd - mens den i nord knap er begyndt i de store kornafgrøder. Der meldes generelt om gode udbytter, 6 til 8 pct. over normalt.

Omkring en tredjedel af hele landets kornhøst er nu hentet hjem fra markerne. Til sammenligning var tallet 94 pct. sidste år i uge 32, hvor flere månederes tørke havde sat tidligt skub i mejetærskerne.

Selvom høsten trækker lidt længere ud i år, kan de fleste landmænd dog glæde sig over højere udbytter i afgrøderne.

Planteavlskonsulent Pia Thorshauge fra Landbonord ser på nuværende tidspunkt udbytter over gennemsnittet i alle afgrøder.

Hos LMO Hinnerup melder Jakob Ulstrup om rigtig flotte udbytter i vinterrapsen, hvor de allerhøjeste udbytter ligger på 61 hkg pr. hektar efter oliekorrektion. Jakob Ulstrup forklarer de høje udbytter med sublim etablering uden efterfølgende at blive ramt af snegle eller svampe.

Ud over gode udbytter meldes der i år også om store mængder halm, der gør det muligt for landmændene at opfylde halmkontrakterne. Det var en stor udfordring sidste år.

Højeste udbytte-index i vårbyg

Vårbyg indtager førstepladsen, når det kommer til afgrødernes udbytte over normalen (index 100). Her ligger vårbyggens index på 108 indtil videre.

Christian Iuel fra VKST beretter om vårbygudbytter helt op til 90 hkg pr. hektar, der svarer til ca. 46 pct. over normalen på Sjælland. Proteinprocenten er blevet målt til 10 til 11 pct.

Ole Hansen fra Landbrugsrådgivning Syd tilføjer, at især vanding af vårbyg har givet merudbytter i år.

Gode tendenser i havre

Udbytte-indexet i havre ligger på 101 i øjeblikket. Det er dog kun baseret på fem pct. høstet areal på landsplan, så tallet kan hurtigt ændre sig.

Havrehøsten er længst på Sjælland. Fra region Hovedstaden melder Agrovi om rigtig høje udbytter - ca. 40 pct. over normalen i gennemsnit. Nogle landmænd har endda høstet helt op til 80 til 90 hkg havre pr. hektar, hvilket er 70 til 90 pct. over normalen i området.

Camilla Beck fra Agrovi er selv overrasket over de meget høje udbytter, men en rigtig god etablering og regnbyger på de helt rigtige tidspunkter kan være noget af forklaringen.

Prioriter vårbyg og rug

Vårbyggens strå er ved at blive skøre nu, så den nemmere bliver slået til jorden ved kraftig regn. Høsten af vårbyg skal derfor prioriteres højere end hveden. Det samme gælder for rugen, anbefaler LMO Hinnerup.

Der er begyndt at blive etableret efterafgrøder på færdighøstede marker. Ulla Plauborg fra LMO Viborg anbefaler, at landmændene prioriterer at få høstet de marker, hvor der skal være efterafgrøder. Det er relevant, nu hvor det ustadige vejr ser ud til at fortsætte ind i næste uge.

Nu handler det bare om, at vejrguderne sørger for mere stabilt høstvejr, så de resterende afgrøder kan blive hentet hjem fra markerne med en stadig lagerstabil vandprocent.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.