Høstbarometer: Langsom start på årets vinterbyghøst

Udvalgt til weekend: Landets planteavlskonsulenter anslår, at knap en tiendedel af landets vinterbygareal er høstet.

Landmændenes mejetærskere er ikke kommet susende fra start i kornmarkerne i år. Ugen har været domineret af sporadiske regnbyger, der til tider har været kraftige, og det pauser høstarbejdet.

Husdyrproducenter, der er ved at løbe tør for byg i siloene, er især interesseret i at hive noget af vinterbyggen hjem nu. Et par jyske husdyrproducenter melder om vandprocenter omkring de 16 pct.

Tvivlsomme udbytter

Planteavlskonsulenterne melder om en vinterbyghøst, der kan ende både godt og skidt. Der ser ud til at være stor variation ude på markerne, bl.a. i forhold til jordtype, melder Jørgen Ravn fra VKST, der ikke er meget optimistisk omkring udbytte.

Daniel Damhus fra Velas Landbrugsrådgivning mener, at udbyttet tegner til at blive normalt - dog med pil nedad. Kun en lille del af arealet i Aarhus-området er høstet, og derfor er det endnu svært at estimere udbyttet mere præcist, uddyber Daniel Damhus.

På Bornholm er forventningerne mere positive. Vinterbyggen ser lovende ud, melder planteavlskonsulent Torben Videbæk.

Forårsgødning

Timingen med gødning i foråret ser ud til at have stor betydning for udbyttet i år. Markerne, der kunne få gødning tidligt og derved kom godt fra start i vækstsæsonen, står langt bedre, end de marker hvor regn og ufarbar våd jord for- sinkede gødningstildelingen.

Faktaboks

Vinterbyghøsten

  • Knap en tiendedel er høstet.
  • Sønderjylland er længst fremme, mens de nordjyske vinterbygmarker stadig er uhøstede.
  • Stor usikkerhed om årets udbytte.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.