Høstbarometer: Nedbør efterlader majs på markerne

Det er efterhånden kun markernes farbarhed, der afgør, hvornår den sidste majs bliver bjerget. Derudover er der marker, som skal tages til kolbemajs.

Regn har sænket majshøsten. Det gælder især i dele af Jylland.

Derudover kan der være enkelte sent såede arealer med majs, som stadig får lov at stå. Det gælder dog kun i de egne af landet, hvor der ikke har været frost - og hvor klimaet er så mildt, at der stadig er tilvækst i majsen. Det gælder bl.a. på Bornholm.

Derudover er der marker med majs, som skal tages til kolbemajs. Det sker normalt ca. tre uger efter høst af majs til helsæd.

God kvalitet

Ud over at majsen giver langt bedre udbytter, end der var udsigt til i foråret, ser kvaliteten af majsen også ud til at være god.

"Vi har nu fået resultaterne af de første analyser af majsensilage. De viser, at fordøjeligheden er god, men at indholdet af stivelse i flere af prøverne er lidt lavere end de 30 pct. som vi ønsker", siger Bent Skallebæk, Sagro.

Han tilføjer, at man naturligvis kan kompensere for et lavt indhold af stivelse ved at købe korn eller majsstivelse, ligesom der kan indkøbes foder med et højt indhold af protein. Det er dog dyrt med de nuværende ekstremt høje afgrødepriser.

Faktaboks

Majshøst

  • I 2021 bliver der dyrket knap 174.000 ha majs i Danmark. 
  • Det er 14.000 ha mindre end sidste år.
  • I de seneste år er 5.000-6.000 ha høstet til modenhed.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.