Høstbarometer: Vigtigt at vente til majskerner er fyldte

Der er god tid til at få majsen høstet. Vi ved, at stivelsesindholdet stiger meget til sidst, lyder opfordring fra landskonsulent.

Den seneste tids lune vejr med solskin er rigtig godt i forhold til indlejring af stivelse i majskernerne.

Derfor mener Martin Mikkelsen, landskonsulent hos Seges, at det er vigtigt, at man venter med at høste majsen, til man med besvær kan klemme saft ud af de midterste kerner i kolberne.

Han opfordrer derfor til, at man går i marken og klemme-tester majskernerne - og at man væbner sig med tålmodighed, så man får det sidste med.

- Indlejringen af stivelse i kernerne betyder meget for udbyttet. Vi ved, at der indlejres meget stivelse sidst i sæsonen. Derfor er det vigtigt at vente med at høste majsen, til majsen er helt moden, siger Martin Mikkelsen.

Tørkeskadet majs

En undtagelse fra ovenstående er dog tørkeskadet majs.

- Tørken har udsat modningen af majsen på mange marker. På de marker, hvor der kun er en tredjedel af bladmassen, der er grøn, kan man lige så godt høste afgrøden. Men er mere end en tredjedel af afgrøden grøn, skal man vente, til afgrøden er moden, siger Martin Mikkelsen.

Over hele landet kan der ses tørkeskadede majsmarker på let jord, der ikke er vandet. Her vil udbytterne være mindre end normalt.

Flere steder i landet meldes der tilmed om forholdsvis lave stivelsesindhold i forhold til tørstofindholdet. Det kan rette sig.

Uanset hvad er det vigtigt at vente med at høste, til majsen er helt moden.

Faktaboks

Majs i Danmark:

 

Der bliver i 2022 dyrket 176.000 hektar majs i Danmark. 

Knap 168.000 hektar bliver til kvægfoder eller biogas.

8.400 hektar bliver dyrket til modenhed. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.