Høstede hestebønner to måneder tidligere end forventet

Dårligt vejr spændte i efteråret spændte ben for såning af den planlagte raps, og så valgte de på ejendommen Veldt i Aabybro at satse på hestebønner i stedet - med et overraskende resultat.

På ejendommen Veldt ved Aabybro i Nordjylland var ejer Thorbjørn Jepsen og medhjælper Pilip Hansen lykkelige uvidende om de udfordringer, der ventede dem, da de i foråret tog beslutningen om at så hestebønner.

"Vi har aldrig haft hestebønner, men tænkte at prøve det af, nu da vi ikke kunne så raps i efteråret på grund vejret", siger Philip Hansen til landbrugsavisen.dk.

"Vi såede lige efter påske, som nogle af de første her på egnen. Jorden var faktisk stadig lidt frossen, da vi startede. Vores håb var, at vi kunne høste sidst i september og efterfølgende så hvede på de 10 hektar, da den plejer at stå godt", forklarer Philip Hansen. 

optimismen spirede pludseligt

Ejendommen har cirka 2000 minktæver og driver derudover 180 hektar med hvede, vårbyg, vinterrug, havre og i år også hestebønner. 

Ideen med hesterbønner viste sig dog at være mere udfordrende end ventet. Da tørken kom, havde Philip Hansen ikke de store forventninger til afgrøden, men pludselig så de bedre ud, og optimismen spirede i takt med bønnerne.

"Det var, som om planterne havde søgt ned og fundet lidt vand, og vi begyndte at tænke, at det måske alligevel ikke var så skidt. Men på bare to-tre uger vendte det hele, og vi var nød til at nedvisne det, da det stod meget uens", fortæller Philip Hansen og fortsætter:

"Jeg tog en prøve med hen til foderstoffen. De løftede øjenbrynene og sagde, at jeg godt kunne starte mejetærskeren, da de havde målt vandprocenten til 13 procent", siger Philip Hansen.

Hestebønner høstet inden kornet

Høsten af hestebønnerne gik nemt, og efter knap tre timer var de 10 hektar høstet. Udbyttet lå på 2,1 tons pr. hektar og proteinindholder på 25 procent. Der var dog en del spild, fortæller Philip Hansen.

"Det er vildt at vi allerede har høstet hestebønner, inden vi er færdige med kornhøsten. Den havde vi ikke lige set komme", siger Philip Hansen og fortæller, at hveden er den afgrøde der har klaret sig bedst med et udbytte på otte tons pr. hektar.

Han forventer at være færdig med at høste de sidste fire hektar korn indenfor de næste tre-fire dage. 

Om ejendommen skal have hestebønner næste år, er op til vejrguderne:

"Hvis der ikke kommer vand, kan vi jo ikke så raps som planlagt her i efteråret. Men hvis det ender med hestebønner i foråret, har vi jo heldigvis lært lidt", siger Philip Hansen.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Philip Hansen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord Skyd høsten

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.