Høsten af superafgrøde på Lolland er i gang

Quinoa høstes nu på Lolland-Falster.

Quinoa er måske en af Danmarks kommende superafgrøder.

Det er i al fald tanken hos Business LF, der er en erhvervsorganisation på Lolland-Falster. De har det seneste år samarbejdet med Københavns Universitet om avl af planten, som stammer fra Peru, i Danmark.

I år har syv planteavlere på Sydhavsøerne haft quinoa på i alt 20 hektar. De seks har nogle hektar hver, mens Krenkerup Gods har 10 hektar med økologisk quinoa.

Indtil videre har tre avlere høstet, men det er for tidligt at komme med klokkeklare konklusioner om årets høst - hvor sammenligningsgrundlaget i øvrigt kun er et år, nemlig sidste års quinoaavl hos landmand Hans Peter Rasmussen, Lolland.

"Nu har vi to års erfaring, og vi skal have tilpasset såteknikken. Men det kommer jo også an på året, hvordan det arter sig," siger Annette Olesen, field production manager hos Syngenta.

Quinoa er en plante med en kraftig stængel, der sætter mange frø, altså som minder om raps.

Hun siger, at sidste år blev der sået med en større afstand, hvor planterne satte mange frø. I år blev de etableret med flere planter pr. m2, hvilket betød, at de kun satte frø i toppen. Det er i hvert fald den foreløbige erfaring.

De næste uger skal resten af quinoaarealet høstes. Krenkerup har valgt at skårlægge quinoaen, hvorfor de høster senere. Udfordringen har været, at stænglen er saftig, hvilket gør høsten vanskelig.

Syngenta har blandt andet i projektet stået for pilleringen af frøet. Der er tale om meget små frø, så ligesom roefrøene får de en pillemasse udenpå, så de kan håndteres af såmaskinen. Nogle af landmændene i projektet har dog særligt sågrej, så de har sået det nøgne frø.

Fremavlen foregår - indtil videre - i udlandet.

Det helt store spørgsmål - udover selv avlsarbejdet - er naturligvis afsætningen af quinoaen, hvor den skal konkurrere med quinoa fra Sydamerika.

Et dansk selskab, Helsetek, arbejder på at sælge en fermenteret quinoadrik. Drikken lanceres næste uge. Udviklingen af quinoa-drikken er resultatet af nyudviklet dansk fermenteringsteknologi, som har fundet sted i forskermiljøet i Agro Food Park i samarbejde med Aarhus Universitet.

"I dette konkrete produkt ser vi et godt potentiale i forhold til en væsentlig værdiforøgelse - og dermed understøttelse af quinoa-dyrkningen på Lolland-Falster som en egentlig kommerciel produktion", siger Steffen Lund, der er forretningschef for landbrug og fødevarer i Business Lolland-Falster.

24-årige Katrine Schlichter, som i januar dimitterede som diplomingeniør i bioteknologi fra Aarhus Universitet, står bag udviklingen af drikken, der er glutenfri og yogurtlignende. En af udfordringerne har været at fjerne sæbestoffet saponin

Faktaboks

Quinoaplanten tilhører salturtfamilien og kan vokse under ekstreme forhold. Frøet har et højt indhold af protein, kostfibre, vitaminer og mineraler og det var disse egenskaber, der i 2013 fik FN til at udråbe quinoa som et af verdens sundeste frø. Nasa har i mange år sendt forarbejdet quinoa med astronauter op i rummet for at sikre at astronauterne får den rette sammensætningen af bl.a. aminosyrer, fedtsyrer og kostfibre. Quinoafrøene indeholder alle de essentielle aminosyrer og har et lavt fedtindhold på ca. fem pct., som er baseret på sunde fedtsyrer. Blandt fedtsyrerne findes den vigtige omega-3-fedtsyre. Historisk set er planten blevet dyrket i Andes-regionen i Sydamerika, men på grund af næringsindholdet og det høje indhold af protein, er quinoa nu blevet populært i resten af verdenen, og der er forsøg med dyrkning i mange lande. Populariteten har medført en kolossal efterspørgsel verden over og prisen er fortsat høj, men en stigende andel af befolkningen er villig til at betale prisen for et sundt og næringsrigt produkt

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.