Høster vinterbyg med hjælp fra "den stærkeste traktor i byen"

I Christiansfeld får landmand Jacob Damgaard hjælp af sin far og lillebror til at høste 20 hektar vinterbyg.

Med far og lillebror som hjælpere i marken, kunne 31-årige Jacob Damgaard onsdag komme igennem i alle 20 hektar vinterbyg af sorten Neptun.

Jacob Damgaard fortæller, at høsten med en New Holland CX8060 med 20 fods skærebord i onsdag gik gnidningsløst. Gården har altid kørt Ford og New Holland.

"Den kører på 10. sæson og kører 10 år mere. Høsten er gået godt. Ingen problemer og gav udmærket udbytte, der gerne skulle blive højere end sidste år," siger han.

Med sig havde lillebroderen Lasse Damgaard sin egen nyindkøbte Ford TW-15 med en motor på 215 hestekræfter.

"Min lillebror har altid drømt om at få en gammel traktor, og i vinter fandt han denne her. Han har renoveret motoren, og så skulle den ud og køre i år. Der er ikke nogen naboer, der har en stærkere traktor, så vi kalder den 'Store Blå Boss'," fortæller Jacob Damgaard.

vandprocent ikke det vigtigste

Førhen havde gården i Christiansfeld ved Kolding vinterbyg af sorten Hejmdal, men Jacob Damgaard ville have en sundere toradet sort, hvorfor valget sidste år faldt på vinterbyg af sorten Neptun. De begyndte at så i starten af september sidste år.

Jacob Damgaard har ikke vejet udbyttet endnu, men han regner med et udbytte på cirka syv ton. Vandprocenten ligger på 14,5, men det er ikke så vigtigt for Jacob Damgaard. Al vinterbyggen går som foder til bedriftens 240 slagtekalve. 

"Vi ville under 15 procent, men det betyder ikke så meget, om den for eksempel ender på 16 procent, for det er kalvene ligeglade med," siger han.

Venter med halmen

Den første juli for tre år siden overtog Jacob Damgaard bedriften efter sin far. Når det er højsæson som nu, hjælper Jacob Damgaard med at høste, men ellers er det faren, der er ansat til at passe både planteavl og kvæg. Ved siden af arbejder Jacob Damgaard også som selvstændig tømrer i Kolding-området.

Bedriften er på 137 hektar, hvoraf de 121 består af vinterhvede, vinterraps, vårbyg, havre og vinterbyg. Cirka 3.500 tønder korn og 800 tønder raps bliver solgt til Danish Agro. Resten går til foder.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Lige nu ligger høsten hjemme på planlageret, mens halmen går til strøelse af foder til dyrene. 

"Vi havde håbet på at køre halm i dag, men det har været fugtigt i nat, og det ser ikke ud til at blive tørt. Så vi lader det ligge, og så tager vi halmen i næste uge, hvor de lover tørvejr," lyder det fra Jacob Damgaard.

Jacob Damgaard deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.