Høstvejr i topklasse driver høsten fremad
I sidste uge gav vejrmeldingerne panderynker hos mange landmænd. Nu bliver der taget revanche med kanon høstvejr.

Årets høst af vinterbyg er så godt som overstået. Kun få marker står uhøstede tilbage på Bornholm og i Midtjylland. Overordnet set har udbytterne været tilfredsstillende - på trods af stor variation mellem markerne.

Landmændenes mejetærskere er nu særligt travlt beskæftigede i vinterrapsen, men flere landmænd er også begyndt i de resterende kornafgrøder. Sjælland er den landsdel, hvor årets kornhøst er længst på nuværende tidspunkt.

Stor spredning i raps

Casper Andersen fra Velas Landbrugsrådgivning og andre planteavlskonsulenter melder om stor spredning af udbyttet i vinterrapsmarker. Alt fra ét ton pr. hektar til udbytter omkring fem ton.

Særligt i det østlige Danmark ligger udbytterne over normalen, hvor Christian Iuel fra VKST uddyber, at sjællandske landmænd høster med vandprocenter mellem 7,7 til 11 pct.

Visse områder i Sønderjylland og Midtjylland oplever derimod en udbyttereduktion på ned til 15 pct. i forhold til normalt udbytte.

Sygdomsramt vinterhvede

Der er optimistiske forventninger til årets høst af vinterhvede, vårbyg og rug.

På Sjælland er udbytteniveauet for vinterhvede dog usikkert, da en del anden års hvedemarker har været angrebet af havrerødsot og goldfodsyge.

I sidste uge kunne Morten Steg fra LandboSyd også berette om fodsygeramte hvedemarker i det sønderjyske.

Efter høst af disse sygdomsramte marker, vil planteavlskonsulenterne kunne bedømme det generelle udbyttebillede bedre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.