Halmbjergning i frost: Jeg fik halm hjem fra 10 hektar, inden presseren gav op

Henrik Gammelgaard pressede halm på 10 hektar mandag i denne uge. Halmudbyttet er det halve af normalen, men brændværdien er fremragende, fortæller han.

Halmpresning i februar. Det lyder usædvanligt, men det var ikke desto mindre en af arbejdsopgaverne i marken i denne uge for Henrik Gammelgaard, der driver gården Andersminde ved Munklinde i Midtjylland.

Han indsamler hvert år halm fra ca. 300 hektar på nabobedrifter til blandt andet brug i bedriftens halmfyr samt salg til landmænd på egnen.

På 30 hektar med vårbyg og vinterhvede lykkedes det ikke at få halmen presset i efteråret på grund af det fugtige vejr. Siden har Henrik Gammelgaard luret på, hvordan han kunne få den sidste halm i hus.

Godt vejr til halmbjergning

Den seneste uges kombination af hård frost, lav fugtighed og en skarp blæst var lige det, den midtjyske landmand ventede på.

"Jeg var ude at vende halmen i søndags på grund af frost i bunden af skåret. Mandag nåede jeg at presse halmen på 10 hektar, inden presseren smed snorene, måske fordi halmen ikke er så elastisk som normalt.

Så nu skal vi have montøren ud for at se på presseren, før vi kan få halmen fra de sidste 20 hektar i hus.

Mine forældre, der har drevet landbrug her på egnen siden 1980, fortæller, at de aldrig har oplevet noget lignende," konstaterer han.

Henrik Gammelgaard fortæller, at den bjærgede halm er af god kvalitet og med et vandindhold på under 15 procent i det meste. Halmen er gråfarvet og mere skør end normalt, men den egner sig glimrende til fyret, og kan formentlig også bruges til strøelse, men næppe foder, vurderer han.

Det halve halmudbytte

Halmen fra de 10 hektar er presset i bigballer med en New Holland BB 980. Normaludbyttet er 5-6 bigballer pr. hektar, men på grund af svind i det halve år, halmen har ligget på marken, er der kun hentet 2-3 bigballer pr. hektar hjem.

Til gengæld er brændværdien fremragende, fordi salt og mineraler er vasket ud efter det lange ophold på marken, og det kompenserer næsten fuldt ud for det lavere udbytte, vurderer Henrik Gammelgaard. 

"Jeg har allerede smidt 3-4 baller i fyret, og de brænder fantastisk," siger han.

Henrik Gammelgaard har sammen med sin kone boet på Andersminde siden 2001 og ejet den siden 2011. Bedriften er på 60 hektar med produktion af slagtesvin og kyllinger, lønarbejde i marken for naboerne samt salg af halm og foder gennem foderladen.dk

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.