Halvering af kornpriserne tvinger økologiske planteavlere til at tænke nyt

Store mængder økologisk korn har banket øko-kornpriserne i bund. Skal priserne rette sig, skal arealet med hvede og især proteinafgrøder øges.

Det er gået stærkt med at omlægge til økologi i de senere år. På blot tre år er det økologisk drevne areal i Danmark steget fra ca. 225.000 til 325.000 hektar.

Det har fået politikere og det omgivende samfund til at klappe i hænderne - og priserne for øko-korn til at klappe sammen.

Modsat tidligere er det især rene planteavlsbrug, der har lagt om til økologi i de senere år, herunder flere store brug.

Det har øget udbuddet af økologisk korn markant, uden at forbruget af foder til økologiske køer, svin og fjerkræ er øget tilsvarende.

Derfor er der skabt en overforsyning af økologisk foderkorn.

For meget foderkorn

Skal priserne på de økologiske afgrøder rette sig, skal puklen af især foderrug væk.

Eksport er uinteressant, da priserne på øko-korn i udlandet har lidt samme skæbne som i Danmark. Især rug er svær at eksportere, da den har haft særdeles svært ved at finde vej til foderplanerne uden for Skandinavien.

Derfor er der lagt op til markante ændringer i markplanerne på de økologiske landbrug til den kommende sæson.

Især to løsninger virker oplagt: Dyrkning af økologisk hvede og dyrkning af flere proteinafgrøder.

Derudover kan det være attraktivt at dyrke mere økologisk havre, frøgræs og raps. Dyrker man økologisk raps, skal man dog være indstillet på, at det er forbundet med en stor risiko. Det kan gå rigtig godt, og det kan gå helt galt.

Større selvforsyning

Nøjes man med at se på det danske marked, er det faktisk ret enkelt at regne ud, hvad der skal til, for at priserne på økologisk korn retter sig.

Det bunder nemlig i, hvor meget økologisk korn der er i overskud, og i at finde ud af, hvilke afgrøder der kan dyrkes i stedet.

Lige nu dyrkes der ca. 12.000 hektar korn for meget i Danmark i forhold til forbruget.

Borer man lidt ned i tallene, viser det sig, at der bliver importeret økologisk foder- og brødhvede til Danmark.

Derfor er det oplagt at øge arealet med økologisk hvede. Mere hvede gør det dog ikke alene.

Mere dansk protein

Det danske marked for økologisk foder er på rundt regnet 300.000 ton, fordelt på 120.000 ton protein og 180.000 ton stivelse.

Foder trækker derfor en stor del af læsset, når det gælder efterspørgsel efter økologiske afgrøder.

En betydelig del af den protein, der fodres med, er importeret økologisk sojakage. Helt præcist importeres der 68.000 ton sojakage.

Skal det erstattes af dansk produceret protein, svarer det til at arealet med økologiske hestebønner øges fra de nuværende ca. 11.000 hektar til 44.000 hektar. Eller at arealet med lupiner øges fra de nuværende 640 til 54.000 hektar.

Det lader sig ikke gøre, hvis man som i ovenstående tager afgrøderne hver for sig. Men ved at sammensætte et varieret og sundt sædskifte med både hestebønner, lupiner, ærter og andre proteinafgrøder, kan man nå langt.

Faktaboks

Pris på øko-korn:

  • Gennem de seneste tre år er:
  • Rug faldet fra ca. 250 til 120 kr. pr hkg.
  • Byg faldet fra ca. 240 til 120 kr. pr hkg.
  • Hvede faldet fra ca. 250 til 170 kr. pr. hkg. 
  • Havre faldet fra ca. 220 til 170 kr. pr. hkg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.