Har høstet engrapgræs: "Vi ligger nok det bedste sted"

Med en vandprocent på 8-10 procent og en gennemsnitlig høst er Flemming Haar på Vestlolland godt tilfreds med årets høst engrapgræs af sorten Balin

Der skulle kun fire-fem dage til, efter sorten var blevet skårlagt, før Flemming Haar torsdag, fredag og lørdag i sidste uge kunne høste i alt 23 hektar med engrapgræs af sorten Balin på hans gård Svenstrup på Vestlolland. Med udsigt til Langelandsbælt og høje temperaturer, ligger markerne ifølge Flemming Haar i et godt område.

"Udbyttet har været rimeligt gennemsnitligt. Det er skårlagt, så det går meget langsomt, når du skal høste, men det er vigtigt at få det hele med, så vi bruger tre dage med to maskiner. Det er svært at sige udbyttet, men det er normalt mellem 1.500 og 2.000 kg rene varer pr. hektar. Det skal først renses op, før jeg kan sige det mere præcist," siger han tilffreds.

Årets høst ligger lige nu på hans lager på gården og bliver kølet ned. I formiddags fik han at vide, at vandprocenten ligger på 8-10 procent. En to-årig kontrakt med DLF sikrer, at frøene bliver solgt videre.

"Det er dejligt. Vi har før været udsat med, at engrapgræsset har ligget på skår fire uger i træk. Det er ikke særlig sjovt. Fordelene ved engrapgræs er, at der er flere penge i det end at dyrke korn. Vi ligger godt ved kysten, hvor det er et fantastisk område til frøavl. Jeg vil næsten sige, at det er det bedste sted. Det eneste minus er, at det nok er Danmarks tørreste område," siger han.

Sukkerroer er en dårlig forretning

Den erfarne landmand har de sidste 50 år arbejdet med planteavl. Udover engrapgræs har han på de resterende 52 hektar hvede, byg og sukkerroer. Sidstnævnte har ikke været en nær så god forretning de senere år, som Flemming Haar husker det.

"Vi har før levet højt på vores sukkerroer. Jeg har været selvstændig i 50 år og har dyrket det hvert år, men for tre-fire år siden stoppede det med at være en god forretning. Der bliver produceret for meget rundt om i verden, og så falder prisen," siger Flemming Haar.

Om cirka fire uger står den på kornhøst. Indtil da skal siloerne gøres klar, og så har Flemming Haar også planlagt et par fridage.

Marie Jensen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019Udfyld felterne med information og kontaktoplysningerUpload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.