Havefrøavler: Hele familien skal synes, det er sjovt

 Rasmus Greve har dyrket havefrøafgrøder siden 2018, og i år kommer to nye til.

"Det er jo en hobby, og hele familien skal synes, at det er sjovt".

Sådan lyder det fra Rasmus Greve, når han med få ord skal beskrive driften af Hannelundgaard på Sydfyn, nogle få kilometer fra Svendborg.

Den 43-årige fynbo, der arbejder på fuld tid som landbrugsmaskinsælger ved siden af markbruget, driver ca. 70 hektar af blandet bonitet.

I år skal der efter planen høstes fire havefrøafgrøder, og hertil kommer hvede, vårbyg og slætgræs. Arbejdsindsatsen svarer til cirka et halvt årsværk, vurderer han.

Jannie, Rasmus Greves hustru, har også fuldtidsarbejde uden for bedriften, og med to drenge på 6 og 10 år, Valdemar og Viktor, er Hannelundgaard derfor i høj grad en familiebedrift.

Rasmus Greve og hustruen Jannie har begge fuldtidsarbejde uden for bedriften, så det er vigtigt at de begge, og deres to sønner, Viktor og Valdemar, synes, det er sjovt at drive markbrug en del af fritiden. Foto: John Christensen

To nye frøafgrøder kommer til

På Hannelundgaard har der stået havefrøafgrøder på menuen siden 2018.

De første fire sæsoner er der dyrket spinat og valmuer, mens der til høst i år efter planen bliver udvidet med kørvel og blomsterfrø.

Rasmus Greve tilstræber at vinterpløje før spinat og valmue, mens kornafgrøderne dyrkes pløjefrit. Når jorden til havefrø er tørret op i foråret, foretages en fældning, og der tildeles første gødning.

Derefter laves der såbed med en rotorharve. Falsk såbed etableres for spinat, hvis såningen ikke er tidlig, og altid for valmuer fordi det giver den mest effektive ukrudtsbekæmpelse.

Læs mere om bedriften i det nye nummer af fagmagasinet Frøavleren, der udkommer tirsdag 1. februar. Rasmus Greve er ny dagbogsskribent i Frøavleren i 2022.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.