Hedegaard opruster på hestebønner - afregner nu op til 30 pct. over maltbyg

Hedegaard lancerer nyt koncept for dyrkning af hestebønner på kontrakt og udvider samtidig deres forarbejdningsanlæg til det dobbelte.

"Vi satser endnu mere på hestebønner, da vi mener, det er en af de afgrøder, der vil gøre dansk landbrug endnu grønnere - og dermed er en god afgrøde at dyrke for landmændene", fortæller Rasmus Toft, der er  kornhandler hos grovvareselskabet Hedegaard A/S.

Allerede for år tilbage begyndte de at sætte fokus på den rigtige dyrkning og håndtering af hestebønner.

Siden er CO2 og lokaltproduceret protein også kommet på listen over hestebønners positive effekter.

Udvider anlæg til hestebønner

I 2015 valgte Hedegaard at satse mere på hestebønner - både i form af et nyindkøbt behandlingsanlæg til afdelingen i Auning - og i form af viden, fortæller Rasmus Toft.

"Vi har dygtige planteavlskonsulenter, der har brugt meget tid på at nørde i, hvordan man bedst lykkes med dyrkning af bønnerne. Det har taget tid og kræfter, men nu har vi styr på setuppet og er klar med et nyt koncept til landmændene.

Samtidig har vi afsat et større millionbeløb til en stor udvidelse af vores hestebønne-anlæg i Auning-afdelingen, hvor alle vores hestebønner behandles. Investeringen omfatter både modtage- og tørrefaciliteter, opbevaring, rensning og afskalning. Indtil nu har vi håndteret omkring 10.000 ton hestebønner om året - men med udvidelsen bliver vi klar til at fordoble kapaciteten", siger han.

Anlægget er lige nu målrettet hestebønner til forskellige typer foder - men Hedegaard kigger løbende ind i flere anvendelsesmuligheder for hestebønnerne.


Hedegaards anlæg i Auning, hvor hestebønnerne forarbejdes. De er ikke begyndt at bygge det nye anlæg endnu, men det står klar til høst 2022, fortæller Rasmus Toft.

Tegn kontrakt og indgå i nyt koncept

Hedegaard tilbyder at give knap 30 pct. mere end maltbygprisen - for hestebønner på kontrakt til høst 2022. Også lige nu, hvor maltbygprisen er høj.

Skulle landmanden ønske at beholde bønnerne på eget lager, gives en månedsstigning på én kr. pr. måned, basis september. 

"Vi mener, at prisen kan give landmanden et rigtig attraktivt dækningsbidrag på hestebønner. Men prisen på hestebønner bør sammenlignes med andre vårafgrøder - og ikke med hvede", siger Rasmus Toft.

Konceptet går ud på, at når man skriver kontrakt med Hedegaard, bliver man tilknyttet en af deres planteavlskonsulenter. Konsulenten vil guide landmanden hele vejen igennem forløbet for at opnå det bedst mulige resultat i marken.

"Når landmanden siger ja til konceptet, siger han også ja til at købe såsæden hos Hedegaard. Vi er forhandlere af de bedste sorter på markedet, gennem vores Nordic Seed samarbejde", siger Rasmus Toft.

L&F Bakker op 

Områdechef i Landbrug & Fødevarer Klaus Jørgensen siger følgende om konceptet:

"I Landbrug & Fødevarer (L&F) har vi stor respekt for det arbejde, som Hedegaard i flere år har brugt så meget tid og kræfter på. Arbejdet har betydet, at det nu giver mening for endnu flere at dyrke hestebønner - både for klimaet og pengepungen. 

Jeg blev overrasket over, Hedegaard var så langt med dyrkning og forarbejdning af hestebønner. I fremtiden skal der dyrkes endnu flere bælgplanter", siger han.

Klaus Jørgensen opfordrer dem, der overvejer eller arbejder med gode grønne initiativer, til at tage fat i L&F. Vi er klar til at hjælpe med at få dem bedst muligt videre", siger han.

Landbrug & Fødevarer har netop lanceret Plantenetværket, der skal fremme dyrkningen af ”nye” afgrøder og forarbejdningen af disse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.