Her er de gode alternativer til økologisk rug
Vinterbyg, triticale, raps og vårhvede er oplagte, siger økochef.

”Rug er den ultimative økologiske afgrøde med det højeste udbyttepotentiale og den bedste ukrudtskonkurrence. Rug er stadigvæk det rigtige valg i mange marker. Især hvs man selv kan fodre den op.

Men stiger rugarealet meget, kan der komme prispres på afgrøden. Så for dem, der skal sælge avlen, er der brug for gode alternativer”, siger økologichef Peter Mejnertsen fra LMO.

Det var bl.a. derfor, at der på LMOs store økologiarrangement, der blev afholdt for nylig i samarbejde med Økologirådgivning Danmark, bl.a. var demonstration af økologisk vintersæd: Linierug, hybridrug, triticale, vinterbyg, vinterhvede og vårhvede sået efterår.

Vinterbyg og triticale

”Vinterbyg bliver nok aldrig en stor økologisk afgrøde. Men de senere år er der kommet mange nye sorter, der dækker bedre for ukrudtet – noget bedre end hvede.

Og har man gødning nok, kan vinterbyg være et godt alternativ til rug. Især fordi den høstes tidligt, så man har to til tre uger mere til at bekæmpe rodukrudt. Og man kan nå at så efterafgrøder før 1. august”, siger han.

Han nævner også triticale som et godt alternativ.

”Gulrust spøger altid i triticale. Men sorten Trivalan ser ikke ud til at få gulrust, er god mod ukrudt og har højt udbyttepotentiale.

Og der er også andre spændende sorter på vej, som stod helt grønne i vores demoparceller mellem de gulrustramte sorter. Gulrust-racer muterer jo, så resistens er en flygtig størrelse. Men det var alligevel opløftende”.

Det tredje alternativ er vårhvede sået i efteråret. Det har klaret sig rigtig godt denne vinter, fortæller Peter Mejnertsen.

”I efterårssået vårhvede undgår vi voldsomme angreb af bygfluer, som vi har set i forårssået vårhvede, som ingenting giver. Samtidig har vi en høj brødkvalitet.

En del landmænd har dyrket efterårssået vårhvede de sidste fire til fem år, og jeg har ikke hørt om store problemer med udvintring. Udfordringen er, at vårhveden skal sås så sent (sidst i oktober/november), så den kun har to blade før vinteren. Og så sent kan man ikke så på alle jorde”.

Raps er også et godt alternativ. Her skal man især holde øje med registrering af rapsjordlopper. Men det tegner ikke til at blive et stort problem i år. Vinterhvede er svag i ukrudtskonkurrencen og kræver meget gødning – så den er ofte ikke ret oplagt, siger han.

249 sorter

Peter Mejnertsen fremhæver også, at den officielle værdiafprøvning af vintersæd af alle sorter for første gang var anlagt på et økologisk areal – nemlig der hvor arrangementet blev afholdt.

Og de 200 besøgende kunne studere hele 249 forskellige sorter i de fire vintersædsarter.

”Der var mange nye spændende sorter på vej. Stor tak til Seges Økologi Innovation, som gør et stort arbejde for at skaffe ressourcer til de mange forsøg, der flytter økologien fremad”.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.