Her er din sprøjtestrategi mod gulrust i hvede

Tolerancen er lav. Fra stadie 30 behandles marken ved konstaterede angreb. Derfor vil de første behandlinger allerede have fundet sted.

Af Mads Munkegaard, planteavlskonsulent, Velas

Vi har set massive angreb af gulrust i vinterhvede de senere år.

På Aarhus Universitet har man vist, at der er en klar sammenhæng mellem høje temperaturer i januar-februar (mangel på rigtig vinter) – som vi har haft i år - og højt smittetryk det efterfølgende forår.

Såtidspunkt og sort

Tidlig såning, masser af blade, fremmer også gulrusten. Til sidst afhænger det generelle smittetryk også af, hvilke sorter der bliver dyrket.

Sidste år var et meget stor del af hvedearealet med sorten Benchmark, som gav et enormt smittetryk, da den fremherskende gulrust-race netop var specialist i denne sort.

I år er det generelle billede, at der er markant mindre Benchmark i landskabet, hvilket giver et lavere smittetryk i sig selv, og der er også knap så mange, der har sået tidligt hvede i efteråret 2019. Det har dog været en mild vinter, og der bliver stadig dyrket en del rustmodtagelige sorter (Benchmark, Drachmann, Sheriff, Kalmar).

Fra stadie 30 behandles ved konstateret angreb

Vi har allerede nu fundet gulrust i et par hvedemarker på Fyn.

Tolerancen er lav. Fra stadie 30 behandles marken ved konstaterede angreb. Derfor vil de første behandlinger allerede have fundet sted.

De tidligt såede marker på Fyn er lige nu i stadie 31-32. Hvor hveden er så lang fremme, anbefales det at anvende at middel med septoriaeffekt, når der køres i marken. Et godt bud kunne være 0,35 l Prosaro eller Folicur Xpert pr. ha. Alternativt og lidt billigere kan der køres 0,4 l Orius Max pr. ha, men der meldes dog om knaphed i engrosleddet.

De ”gamle” triazoler, som er på vej til at udgå, Tebuconalzol (Folicur og Orius) og Epoxiconazol (Opus, Rubric mm.), er enormt potente overfor rust. Så det var også en kærkommen lejlighed til at få brugt op af disse, med værdi for pengene.

For ikke at løbe ind i triazol-loftet kan der alternativt anvendes 0,35 l Comet Pro pr. ha. Det er en gangbar løsning, men den er lidt dyrere og lige knap så stærk på rust som triazolerne.

SprøjtePlan for Benchmark

Sprøjtningerne holder bestemt ikke evigt i de meget modtagelige sorter, men kan man vente til stadie 32 med at lægge den første svampesprøjtning, så kan man klare sig igennem med tre sprøjtninger.

Køres der allerede nu på grund af fund, dvs. stadie 30-31, så bliver der nok tale om fire sprøjtninger.

Det er i de meget modtagelige sorter afgørende, at der ved hver kørsel er høj effekt på gulrust, og at der ikke er mere end 14 dage mellem sprøjtningerne.

En plan for Benchmark stadie 31 med tidlige angreb kunne derfor se cirka således ud:

  • 20/4 0,35 l Comet Pro
  • 5/5 stadie 32 -0,35  l Prosaro
  • 20/5 stadie 37-39 0,5 l Viverda/Bell
  • 10/6 0,4 l Propulse + 0,3 l Orius Max pr. ha.

Opdager man et etableret angreb efter stadie 32 med store gule områder i marken, der kan ses fra vejen, så er det svært at slå ned, men det kan lade sig gøre.

Især Bell og Rubric/Opus-midlerne er gode til dette, og den nødvendige dosering skal anvendes. Det er 0,75  l Orius Max, 0,6 l Bell eller 0,5 l Rubric/Opus pr. ha.

Det er ikke ualmindeligt at angrebene ser værre ud de første par dage efter behandlingen. Dette er helt normalt.

På de angrebne blade kan man se, at pustlerne er ”læder-agtige” og inaktive, men bladene fortsætter med at visne i længderetningen i striber. De grimme områder i marken forsvinder først, når nye blade vokser hen over de gamle.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.