Om sommeren svajer de gule blomster fra både sennep og rybs ved Tornefloden, som grænser mellem Sverige og Finland.
Åse og Per Pesula bor 100 meter fra Finland, og har 240 hektar jord, som de har fundet en alternativ afgrøde til, skriver netavisen ATL.
Parret overtog gården i 1992, og i 2003 omlade de landbruget til økologi. Herefter kom ideen om at bruge landbrugsjorden, som kun få planter vil vokse på, i så nordlige breddegrader.
Lokal succes
Raps er den helt klassiske afgrøde i Danmark hvis man vil l,ave olier, men raps kan ikke vokse nord for Uppsala. Derimod kan rybs fint dyrkes.
Rybs bliver sået i slutningen af maj og vokser med midnatssolen hen over sommeren. Høsten foregår lige inden sneen kommer i oktober.
Restproduktet af rybs laves til piller som proteinfoder til køerne på bedriften. I starten blev olien brugt som brændsel, men nu bruges den til madolie.
De har selv alt udstyret til at kunne presse, filtrere og tappe olien på flakser.
Udover at olien sælges i deres gårdbutik, har restauranter og en gourmetbutik lavet aftaler med parret om at købe olien.
Rybsolie er gullig og har en nøddeagtigt, frisk smag, som er god til salater. Den kan også bruges til stegning og bagningen.
Succesen med rybsolie fik parret til at forsøge med sennep i 2017, og det har vist sig også at være en succes. Både de lokale beboere og restaurant bruger parrets sennep.
Kommentarer