Hold øje med lys bladplet i vinterraps

Lys bladplet skal bekæmpes i de tidligste vækststadier ved 5 procent angrebne planter, anbefaler Seges. Dog tidligst fra primo til medio marts, og kun såfremt der er vækst i planterne på dette tidspunkt.

Vinterrapsmarkerne skal i foråret løbende tjekkes for evt. angreb af lys bladplet. Der er igen i år et registreringsnet for lys bladplet, hvor der fra 4.-5. marts bedømmes i ca. 45 marker.

Sådan lyder anbefalingen fra landskonsulent Ghita C. Nielsen, Seges, på Landbrugsinfo, der allerede har modtaget få meldinger om lys bladplet.

Det er en god ide at følge med fra starten, for skal svampen bekæmpes effektivt, skal man i gang mens angrebet er svagt.

Hvis der er angreb allerede i de tidlige stadier er tærsklen for bekæmpelse fem procent angrebne blade. Senere, når rapsen er kraftigere, er tærsklen højere.

I Storbritannien er lys bladplet den mest betydende svampesygdom. I Danmark er lys bladplet oftest meget mindre udbredt end i UK, og angrebene kan gå i stå, hvis det efterfølgende bliver tørt.

Tjek de små hvide totter

Det mest karakteristiske ved lys bladplet er de mange små hvide ”totter” (sporehobe) omkring pletterne. Sporehobene ses især under fugtige forhold. Er man i tvivl, kan man lægge bladene i en let fugtig plastpose ved stuetemperatur i 2-4 dage for at få de hvide punkter frem.

Der findes om foråret tit mange bladpletter i rapsen, som skyldes henfald af blade mv. ligesom der i mindre omfang er bladpletter af skulpesvamp og Phoma (rodhalsråd), som ikke tillægges betydning.

Bekæmpelse

Ved bekæmpelse tidligt forår kan anvendes Folicur Xpert og også Prosaro, hvis der samtidig er angreb af andre svampe. Midlerne må anvendes fra vækststadium 31 (begyndende strækning, 10 procent af maks. stængellængde nået).

Orius og Juventus må ikke anvendes tidligt forår, men først fra stadium 60 (begyndende blomstring) hhv. stadium 65 (blomstring). Orius 200 EW (reg.nr. 396-24) er afmeldt og er blevet erstattet af Orius Max 200 EW. Orius 200 EW (reg.nr. 396-24) må anvendes og opbevares indtil 12. august 2020, skriver Ghita C. Nielsen på Landbrugsinfo 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.