Hold igen med første gødskning i vintersæden i år
Kraftig vintersæd giver øget risiko for lejesæd. Det får landskonsulent til at opfordre til, at holde igen med kvælstof ved den tidlige gødskning.

De ideelle forhold under såningen af vintersæden i efteråret har mange steder givet en kraftig vintersædsafgrøde med en stor biomasse.

Det øger risikoen for lejesæd.

På plantekongressen gav chefkonsulent, Leif Knudsen, Seges, råd til, hvordan risikoen for lejesæd i vintersæd kan minimeres.

1. Tilpas N-mængden

I år er det særligt vigtigt, at tilpasse mængden af kvælstof efter afgrødens behov. I forhold til lejesæd er det særligt den første tildeling, der har betydning for risikoen for lejesæd.

2. Timing er vigtig

Jo senere tildeling af kvælstof, jo mindre risiko for lejesæd.

3. Jævn spredning

En jævn fordeling af kvælstof - uden overlap - minimerer risikoen for lejesæd.

4. Gradueret tildeling

Ved at graduere N-tildelingen sikrer man, at der ikke er områder i marken, der får mere kvælstof, end afgrøden har behov for.

5. Vurder biomassen

En stor biomasse øger risikoen for lejesæd. Vurder derfor biomassen og tag evt. N-min analyser. Det giver bedre mulighed for at vurdere, hvor meget kvælstof afgrøden skal tilføres første gang - og hvor lang tid den første tildeling kan trækkes.

Derudover er det naturligvis vigtigt at tage højde for N-prognosen, som fortæller, hvor meget kvælstof der er i jorden tidligt i foråret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.