Holstebro vil oversvømme marker - mod betaling

Holstebro Kommune vil begynde arbejde med at sikre en VVM-redegørelse og inddrage lodsejere, så kommunen kan redde byen fra oversvømmelse ved at oversvømme marker og enge.

Når Holstebro atter trues af vandmasserne fra Storåen, så skal de bremses inden de når ind i bykernen. Og her skal landmænd hjælpe til, mod betaling.

Det blev medlemmerne af kommunens Udvalg for Natur, Miljø og Klima tirsdag enige om at gå videre med. Planen er at bruge 45 mio. kr. på at bygge en dæmning ved den nye motorvejsbro. Den vil ligge opstrøms - hvorved man ved store regnskyld kan lade landbrugsarealer oversvømme og holde tre mio. kubikmeter vand tilbage.

"Der får vi brug for at lave aftaler med landmændene opstrøms, så vi kan lukke vand ud på deres enge," siger Karsten Filsø (SF), formand for Udvalget for Natur, Miljø og Klima.

Kommunen mangler endnu den formelle godkendelse fra det nationale forsyningssekretariatet, der skal godkende at sende regningen videre til spildevandsforbrugerne. Tirsdag formiddag blev politikerne enige om at starte processen omkring VVM-undersøgelse og lodsejerinddragelse.

Lodsejerne vil blive indkaldt til et møde om dæmningen, oplyser Karsten Filsø.

Hvor mange lodsejere er der tale om?

Det har vi ikke styr på endnu. Det er ikke en meget stor mængde. Der vil blive en sø ved dæmningen, når der kommer disse hundredårshændelser, men det ikke så mange, det handler om. Så må vi finde ud af, hvordan og hvorledes vi kan finde ud af en kompensation. Et år vil det måske slet ikke være på tale at lukke for dæmningen, andre år kan det være flere gange. Det er ikke så meget dyrkede marker, mere enge med græs," beretter udvalgsformanden.

Hvad hvis I ikke kan blive enige med lodsejerne om en aftale?

"Det ved jeg ikke. Det må vi jo se til den tid. Men jeg går ud fra, at man er indstillet på, at man vil gå ud og hjælpe, og ingen af os forventer, at man vil gøre tingene gratis," siger Karsten Filsø.

"Under alle omstændigheder, så kan vi ikke løse problemerne inde i byerne. Vi bliver nødt til at komme udenfor byerne."

Ikke reducere grødeskæring

Dr.dk skrev mandag aften, at KL vil forsøge at få ændret Vandløbsloven. Karsten Filsø understreger, at dette projekt ikke drejer sig om at reducere grødeskæring. Holstebro Kommune vil kunne igangsætte projektet under den eksisterende lovgivning, siger han.

Holstebro Kommune har i samarbejde med Aarhus Universitet kørt projektet 'Landmanden som vandforvalter'.

Samtidig med at bygge dæmningen vil kommunen udvide kapaciteten ved Vandkraftssøen, der ligger i et byområde, med to mio. kubikmeter vand.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.