Husk MFO-udlæg når du høster
Hvis man ikke kan nå at høste alle marker med MFO-udlæg før 20. august, bør man nøje prioritere rækkefølgen.

Af planteavlskonsulent i Landbrugsrådgivning Syd, Søren Boisen Wind.

Vi nærmer os den 20. august. Det er en vigtig dato i høsten for de mange landmænd, der har MFO-græsudlæg som planlagt efterafgrøde i nogle af deres kornmarker. De skal nemlig have høstet hovedafgrøden på disse marker inden 20. august, hvis efterafgrøden skal kunne tælle som MFO.

Kan dette ikke nås, skal man inden skæringsdatoen sende en skriftlig besked til Landbrugsstyrelsen. Heri skal man oplyse, at man ikke kan nå at få høstet de pågældende marker inden 20. august. Dermed vil fristen udsættes for samtlige marker med MFO-græsudlæg til den 3. september. Samtidig udsættes destruktionsdatoen og de 8 ugers sprøjteforbud til den 29. oktober.

Godt nok har vi fået en mere fleksibel ordning med de efterafgrøder, der udlægges efter høst, så vi kan vente med at så dem til den 7. september. Det ændrer imidlertid ikke noget for de landmænd, der udlægger miljøfokusområder (MFO) via græsudlægget. Høstdatoen har nemlig altafgørende betydning for, om efterafgrøderne kan godkendes som MFO, og om man dermed kan få den grønne støtte.

Hvordan skal høsten prioriteres?

Hvordan høsten dermed skal prioriteres på de resterende marker, er meget individuelt for hver enkelt ejendom. Det afhænger blandt andet af, hvilke efterafgrøder man har, samt hvilken udsæd man bruger.

Det bedste råd er, at man må snakke med sin planteavlskonsulent om, hvad der kan lade sig gøre på ens ejendom, hvis høsten ikke nås inden 20. august. Du kan stadig nå at omprioritere efterafgrøderne, og i planteavlsafdelingen i Landbrugsrådgivning Syd har vi eksempelvis netop diskuteret mulighederne. Vi kan se, at nogle af vores kunder med MFO-udlæg ikke vil få høstet færdigt. Dem vil vi klart opfordre til at tage en snak med os om, hvorvidt der er flere muligheder inden for de mange forskellige slags afgrødekategorier. Der er nemlig mulighed for, at disse kan flyttes rundt og bruges mere optimalt.

De mange regler om efterafgrøder kan være enormt svære at navigere i. Derfor: Kan du ikke nå at høste marker med MFO-græsudlæg inden 20. august, bør du hurtigst muligt kontakte din planteavlskonsulent.

Ser man på vejrudsigten for næste uge, skal der i hvert fald prioriteres i afgrødekategorierne!

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.