Såbarometer: Hveden er halvvejs, men regn har sat såning i bero

Det er stadig for varmt for Boxer-sprøjtning, så derfor deles ukrudtsbekæmpelsen fortsat.

Der er blevet sået en del vintersæd i sidste uge og især sidste weekend i det gode vejr, før regnen satte ind i denne uge. Så her bliver der nok ikke sået så meget, lyder det fra landets planteavlskonsulenter.

- Natten mellem mandag og tirsdag kom der 25 millimeter, og det regner fortsat med kraftige byger. Og femdøgns prognosen ser våd ud. Mange marker skal bruge tørvejr i 5-10 dage, før de nærmer sig tjenlige. Så det har lange udsigter, sagde Niels Holmgaard fra Sagro i Holstebro i tirsdags.

På Fyn er der ikke kommet nær så meget regn som i Jylland, så her fortsætter såningen ufortrødent, fortalte Troels Melvang fra Velas i tirsdags.

Kasper Holm Kristensen fra Velas i Horsens siger, at det nu er tid til at så flerårshveden - mens marker med store græsukrudtproblemer skal vente lidt endnu.

Man har udskudt såning

- Såningen er bemærkelsesværdigt udskudt i år. Rigtig mange vælger bevidst ikke at så så tidligt af to årsager. Især for at reducere problemerne med græsukrudt. Men den meget lavere risiko for havrerødsot har også betydning, siger Jakob Ulstrup fra Djursland Landboforening.

Vejrliget i år gør det dog ikke helt valgfrit, hvornår man sår. Jorden skal være tjenlig til færdsel og et godt såbed. På Djursland varierer det lokalt meget i år, både på grund af forskel i jordtyper og hvor meget regn der er faldet, siger han

Finn Poulsen fra Sagro i Esbjerg fortæller, at der har været gode betingelser for såning i deres lokalområde.

- Generelt er der sået det, som er ønsket nu. Det manglende areal er en aktiv beslutning om at udskyde såning for at få mindre ukrudtstryk - og et ønske om at afgrøden ikke bliver for kraftig inden vinter.

For varmt til Boxer

Den høje temperatur giver problemer for brug af Boxer, som må anses som en hjørnesten i efterårsstrategien mod græsukrudt. I vintersæd, sået før 7. september, kan det blive svært at få bekæmpet græsukrudt effektivt i år, siger Finn Poulsen.

Torben Videbæk fra Bornholms Landbrug & Fødevarer bakker op. Han sagde i tirsdags:

- DMI lover over 18 grader i den kommende uge. Derfor er det ikke Boxer vejr. Man skal køre med Mateno Duo alene, og følge op med Boxer når temperaturen kommer ned.

Også på Fyn udskydes Boxer sprøjtninger indtil videre. Her kører man især med rene Mateno Duo sprøjtninger, eller ren DFF, siger Troels Melvang.

- Måske bliver det i weekenden muligt at parre Boxer og Mateno Duo ved lave temperaturer i stille vejr, siger han.

Christian Iuel fra VKST i Sorø og på Falster melder om rigtig fine såbed og en høj spireprocent i år. Men græsukrudt er en udfordring, da det er for varmt til Boxer - og ukrudtet trives. Især agerrævehale gør, at mange må så sent.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.