I fuld gang med skårlægning af rajgræs: Fem-årige Laurits er med hele vejen

Alt rajgræs bliver snart skårlagt færdigt hos Samuel Pedersen i Rødding, og inden ugen er omme, er høsten forhåbentlig i hus. Hvis det står til hans søn på fem år, burde de allerede være i gang med at høste nu.

Når Samuel Pedersen ikke skal til at høste på gården Guldbjerg i Rødding, står sønnen Laurits på fem år og hiver ham i tøjet i iver for at komme ud og høste.

Den uddannede landmand på 33 år har 32 hektar italiensk rajgræs og har foreløbig høstet syv af dem. Sønnen har flere gange siddet med i den gule mejetærsker New Holland CR 9080 fra 2011.

"Jeg troede, det ville blive kedeligt for ham, men det har der ikke været noget af. Han var med fra kl. 10 om formiddagen til kl. 20 om aftenen, da vi høstede. Da han skulle hjem, blev han lidt ked af det," siger Samuel Pedersen.

De første 29 hektar med rajgræs er blevet skårlagt med en selvkørende Stemas 290 skårlægger der kører på 2. sæson. Afgrøden bliver samlet op med en New Holland CP790-12 monteret fast på mejetærskeren.

"Det tager tid at få skårlagt, men bagefter er det ren afslapning at få høstet. Hvis det får lov til at ligge i tre-fire dage, bliver det tørt, men vi skal stadig have det hjem og tørre hjemme på den gamle lade, hvor der står en blæser," fortæller Samuel Pedersen.

På Guldbjerg gik Samuel Pedersen og familien i gang med at høste syv hektar italiensk rajgræs.

fuld skrald på

Bedriften, der har et samlet areal af 130 hektar blandet planteavl, ejes af far og farfar Svend Pedersen. Dog er Samuel Pedersen altid med, når der skal pløjes, sås og høstes. Det første år med rajgræs på gården begyndte i 1990 på kun tre-fire hektar. Siden har arealet udvidet sig løbende.

Jordtypen svinger mellem JB 3-4 og JB 5-6 stykker, alt efter hvor i marken, Samuel Pedersen står. Udover rajgræs har gården 35 hektar med hvede, en del vårbyg og ni hektar med rug og havre. 

"Vi har ikke været mærket af særlig meget vand. Vi fik lidt i lørdags, og der holdt vi stille med at skårlægge rajgræsset, men søndag og mandag kørte vi fuld skrald på, og så begyndte vi at høste i går. Vi skal have alt det skårlagte rajgræs høstet inden fredag på grund af risiko for regn," siger han.

Rene marker og godt udbytte

Høsten bliver kørt fra markerne i en John Deere 8530. Samuel Pedersen vil ikke pege på et bestemt mængde udbytte af rajgræs, men han forventer et sted mellem 1700-1800 kg. pr. hektar. De første høstede hektar ligger på cirka to tons råvarer.

"Jeg er ikke skuffet, for det ser ud til at give et rigtig godt udbytte. Vi har utroligt rene marker. De største skadevolder for os er rapgræs, men det er små pletter hist og pist. Vi bruger en del energi og penge på at sørge for at holde markerne rene. Så snart vi finder noget, der ikke skal være der, finder vi marksprøjten frem," siger han.

Rajgræsset er skårlagt, så mejetærskeren New Holland CR 9080 fra 2011 opnår bedst ydeevne.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Udbyttet går til DLF, og planen er, at der også skal udsås frø igen, når høsten er slut. Rug og vårbyggen bliver leveret til en lokal slagtesvineproducent, mens hveden går til DLG.

"I dag og i morgen går med at høste. Så har vi cirka tre hektar tilbage, som vi lige skal skårlægge. Hvis vind og vejr holder, så er vi færdige med det hele om en uges tid," siger han. 

Samuel Pedersen deltager med de indsendte billeder i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst og i konkurrencen om bedste video.'. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

 

 

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

  • Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019
  • Udfyld felterne med information og kontaktoplysninger
  • Upload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.