Italiensk rajgræs i eksplosiv vækst i hvedemarker - brug bladmiddel

Mens hvedeplanterne i tidligt sået hvede er nået til et-bladsstadiet, så er rajgræsset vokset eksplosivt og står med 10 cm lange blade og også op til 10 cm rødder. Det er helt atypisk, fordi hvede og ukrudt plejer at følge hinanden, siger Finn Olsen, teamchef for planteavl hos SLF i Sønderjylland.

I Sønderjylland er der på mange marker med tidligt sået hvede set en eksplosiv vækst af især italiensk rajgræs - og ukrudtsplanterne syner usædvanligt store her i sidste uge af september.

Derfor bør man overveje at ændre på den sædvanlige ukrudtssprøjtning med kun Boxer, når sprøjtesporene er synlige, til nu også at tilføre et bladmiddel, anbefaler Finn Olsen, teamchef for planteavl hos SLF.

"Vi har flere steder set, at hvor hvedeplanterne er nået til et-bladsstadiet, så er rajgræsset vokset eksplosivt og står med 10 cm lange blade og også op til 10 cm rødder. Det er helt atypisk, fordi hvede og ukrudt plejer at følge hinanden. Det her har jeg aldrig set før.

Når rajgræsset er blevet så stort, er det ikke nok at køre med den sædvanlige Boxer-sprøjtning,” fastslår Finn Olsen, der vurderer at varme og perfekte fugtighedsforhold omkring såningen har udløst den aggressive vækst af rajgræs.

Landmænd, der har sået hveden tidligt, det vil sige i de første 10 dage af september, skal derfor nu tage bestik af om det er nødvendigt at tilsætte et bladmiddel. Tommelfingerreglen er at ukrudtsgræsserne højst må være ca. 2 centimeter høje.

Er løsningen at tilføre et bladmiddel, anbefaler de sønderjyske rådgivere 1,5 liter Adimax pr. hektar + 0,1-0,2 liter Topik pr. hektar som det optimale middelvalg.

Topik tilsættes for at slå de største græsser ned, og fordi midlet har en virkemekanisme som fortsat anses for at være effektiv i forhold til resistensdannelse.

Finn Olsen anbefaler at undlade sprøjtning med Atlantis, fordi midlet så ikke vil kunne anvendes til en forårsbehandling.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.