

Billede 1 af 2
- Jeg har høstet min sidste afgrøde for i år - hybridbladbeder til frø - forrige søndag. Samme dag såede vi faktisk også de nye hybridbladbeder, der skal høstes til næste år, fortæller Simon Elleby fra Bornholm.
- Jeg forventede ikke et ret højt udbytte, da de har set ringe ud hele sæsonen - og alt det vand der kom, har ikke gjort det bedre.
- De var skårlagt, og lå helt jordslået langs jorden, så jeg var ret pessimistisk. Men blev positiv overrasket, da vi høstede. Vi har fået 90-95 procent af alle planter med, så det var en god skårlægning, siger han.
Han har ikke dyrket hybridbladbeder før, og de er endnu ikke vejet op, så han kender ikke udbyttet. Men det ligger et godt stykke under middel, anslår han. Og håber, at spireevnen er OK, for ellers er de ikke meget værd.
Ølandshvede og faldtal
- Vores ølandshvede har heller ikke været en succes i år - det består ikke faldtallet til at bage med. Det er kun på 125, hvor det optimale er 250. Men der kom også en masse regn, inden vi fik det høstet.
- Det er superærgerligt. Især hvis vi bliver nødt til at sælge det til foder. Udbyttet var også lavt i år, kun 2,0-2,5 ton per hektar. Det samme gjalt durumhveden, men den er ikke analyseret endnu, siger Simon Elleby.
Han fortæller, at en nabo nåede at høste 20 hektar før regnen, og det har et fint faldtal. Mens det han høstede efter regnen, ikke blev godkendt.
Sår hvede sent
- På Bornholm har vi normalt en lang, lun sensommer, hvor det plejer at være godt vejr ind i oktober. Så jeg sår først hvede mellem 20. september og 10. oktober. Jeg er meget obs på ikke at opformere græsukrudt, siger han.
Han vil i år også prøve at så ølandshveden, som er en vårtype, i oktober-november. Det gjorde hans økolog-kollega i år, og det gik rigtig godt.
- Jeg håber at få et højere udbytte i ølandshveden samtidig med, at kvaliteten holder til brød, siger Simon Elleby.
Udfordring her & nu
Hestebønner: - Vi skal høste hestebønner i arbejdsfællesskabet i næste uge. De blev nedvisnet for halvanden uge siden, da de stod meget uens - og så vi ikke drukner i ukrudt, som vokser vildt efter 30 millimeter regn og derefter sol, fortæller han.
Persillefrø: - Vi mangler også at høste tre hektar økologisk persillefrø, som slet ikke er skårlagt endnu. Sidste år høstede vi dem først 20. september.
Purløg: - De skal sprøjtes med Belkar og radrenses. De er radrenset to gange.
Faktaboks
- Simon Elleby driver Frennegård Agro på 189 hektar ved Svaneke på Bornholm.
- Dyrker spinatfrø, bladbedehybrid, purløgfrø, lupinfrø, persillefrø, rajgræsfrø, ært, ølands- og durumhvede til mel, vårbyg, vinterhvede.
- Maskin- og arbejdsfællesskab med tre andre, bl.a. en økolog. I alt 800 hektar.
Relaterede artikler
Kommentarer