Jordbakterier kan beskytte kartofler mod skurv

Engelske forskere har fundet frem til, at en Pseudomonas-bakterie beskytter kartofler mod skurv, og det formodes at bakterier også kan beskytte andre plantearter mod sygdomme.

Nogle jordbakterier producerer små molekyler, som beskytter afgrøder imod sygdomme. Det viser engelske forsøg med kartofler og kartoffelskurv.

Forskerne håber nu på, at man, på sigt, kan erstatte nogle pesticider med disse bakterier. Det skriver netmediet Farmers Guardian.

Forskere fra John Innes Center, center for forskning og videnskab i mikrobiologi, i England, har fundet frem til flere hundrede stammer af jordbakterien Pseudomonas.

I forsøget har man fundet, at nogle stammer af Pseudomonas-bakterierne har vist sig at være gavnlige. De udskiller nemlig proteinmolekyler, cyclic lipopeptider, som kan beskytte kartoflerne overfor sygdomme.

Cyclic lipopeptider har antibiotiske egenskaber. Det betyder, at de bekæmper og afskærmer andre uønskede jordbakterier fra kartoflerne, og holder dermed sygdom væk.

Generne fra 69 bakterier er blevet undersøgt

For at finde frem til, at det netop er disse proteinmolekyler, som er gavnlige i forbindelse med planteværn, sammenligner man alle de interessante bakteriestammer.

I forsøget med kartofler og sygdommen kartoffelskurv fandt man 69 Pseudomonas-stammer, der var interessante. De er udvalgt, efter man har undersøgt flere hundrede stammers evne til at beskytte sig selv imod bakterien, der forsager kartoffelskurv.

Alle generne fra de 69 stammer er identificeret og lokaliseret. Herefter kan man sammenligne dem og udpege, hvilke gener, de har tilfælles. 

På den måde har man fundet frem til, at det er genet, der koder for at producere proteinmolekylerne, cyclic lipopeptider, som er afgørende for bakteriernes evne til at beskytte kartoflerne.

Det er forskernes håb, at den ny viden vil sætte skub i udviklingen af biologisk planteværn, så det bliver muligt at sænke forbruget af traditionelle sprøjtemidler. 

Dr. Alba Pacheco Moreno, forsker på projektet, fortæller, at fremgangsmåden i forsøget bør kunne bruges i forbindelse med en lang række plantesygdomme.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.