Jorden er forrygende netop nu: Sådan giver du planterne en god start
Der er mulighed for at lave fantastiske resultater i marken, hvis forholdene flasker sig, og du griber arbejdet rigtigt an. Det kræver først og fremmest en indsats over for manganmangel, lyder det fra LMO. 

Det forgangne års tørre sommerperiode er blevet efterfulgt af et mildt efterår og vinter, og det har givet de danske marker en virkelig god start med potentiale for store udbytter. 

Sådan fortæller Ole Møller Hansen, afdelingsleder for LMO Planteavl i Søften, i en pressemeddelelse:

”Der er ingen tvivl om, at der lige nu er en gave i jorden, og afgrøderne står virkelig godt ude på markerne. Det er kraftige planter med stort potentiale, og hvis vejret arter sig, er der potentiale til et rigtig, rigtig flot år”, siger Ole Møller Hansen. 

Få styr på manganmangel

Han peger på, at et stort udbytte kræver, at landmanden griber vækstsæsonen korrekt an fra start. 

”Afgrøderne er i fuld gang med at gro, og det vigtigste er derfor nu, at man er meget opmærksom på manganmangel. Kraftige afgrøder og solskin kan give manganmangel særligt de steder, der er disponeret for det, og det er derfor essentielt, at man er på forkant med udviklingen og giver svovlsurammoniak eller mangansprøjtninger – gerne begge dele på lidende arealer”, fortæller han. 

”Hvis ikke der handles rettidigt, risikerer man, at marken udvintrer. I værste fald kan det betyde, at den skal sås om”.

Fosforgødning skal ud ved vækststart

Ole Møller Hansen fortæller også, at en række landmænd, der fik udtaget jordprøver af LMO i efteråret, oplevede overraskende lave fosfortal i jorden. 

Det har givet anledning til en række spørgsmål om, hvordan landmændene bedst mulig forsyner afgrøderne med fosfor, så der kan opnås et højt udbytte på kort og lang sigt.

”Den helt korte anvisning er, at fosforgødning virker bedst, hvis den ligger ved siden af det spirende frø. Videnskabelige forsøg viser, at hvis fosfor tildeles senere end spiringsfasen, så reduceres optagelsen voldsomt, og så bidrager fosforgødningen primært til vedligeholdelse af fosforniveauet på længere sigt”, siger Ole Møller Hansen.

”Det betyder, at man ikke skal forvente fuld effekt af den fosforgødning, der er på vej ud i vintersæden nu. Det er i al fald vigtigt at fosforgødningen kommer tidligt ud i marken ved vækststart eller lidt før”, understreger han. 

Få flere gode råd til plantemøder

Flere gode råd om manganmangel, fosfor meget andet kan interesserede høre meget mere om, når LMO Planteavl frem til udgangen af februar er vært på en række Kick-Off-møder, som skyder vækstsæsonen i gang. 

Til møderne får landmænd konkrete råd om, hvordan de udnytter det gode potentiale i jorden, herunder hvordan man kombinerer den rette gødningsstrategi med vækstregulering, og ukrudts-, svampe- og skadedyrsbekæmpelse, så afgrøderne forbliver kraftige, stående og sunde frem til modningsperioden.

Det gøres bl.a. ved hjælp af satellitmålinger, N-tester, gradueret gødskning og planteværn mm.
Derudover får tilhørerne mere at vide om etablering og gødskning af vårafgrøder, herunder den bedst mulige udnyttelse af de kraftige efterafgrøder. 

Planteavlsmøderne afholdes den 21. februar hos LMO i Viborg, den 26. februar i Søften og på Samsø og den 28. februar i Horsens. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.