Jordprøver overraskede: Vi troede markerne var fint dækket ind
Landmand ved Haderslev blev overrasket over, hvor stor forskel der var på markernes behov for kalk. Jordprøver betaler sig siger SLF.

”Der er ikke grund til at smide fem ton kalk på en mark, der ikke har behov for det", ræsonnerer landmand Jes Bonde.

Familien Bonde på Nørbygaard, tæt ved Haderslev, fik i vinter udtaget GPS jordprøver på samtlige deres marker. Omkring 800 hektar jord var SLF – Sønderjysk Landboforening – over for at få et totalt overblik over markernes tilstand.

Jordprøver i forbindelse med generationsskifte

I starten var ejer Benny Bonde ret skeptisk over for jordprøver og ønskede egentlig ikke at bruge penge på det. Men i forbindelse med, at hans to sønner var ved at overtage gården, lod han sig overtale:

”Jeg havde aldrig fået taget jordprøver før, og synes egentlig det var spild af penge, men jeg lod mig overtale, og det er jeg ret glad for i dag”, fortæller Benny Bonde.

Sønnen Jes Bonde supplerer:

”Vi havde lige overtaget gården, og ville egentlig godt vide, hvad det var, vi havde med at gøre, og ønskede nogle tal, vi kunne arbejde videre med”, fortæller Jes Bonde, og fortsætter:

Store udsving

Da analyseresultaterne kom tilbage fra laboratoriet, fik de en kommentar til tallene, hvor de blev gjort opmærksom på eventuelle særlige problemer. Jordprøveresultaterne blev overført til deres markplan i MarkOnline. Jes Bonde fortæller, at de har sendt alt materialet ind til maskinstationen, som nu styrer, hvilke marker, der har fået kalk, hvilke der mangler, samt overblik over, hvor meget kalk, der er givet.

”Vi er ret overraskede over de udsving, der var på markerne. Vi troede, de alle var fint dækket ind af kalk, men særligt med hensyn til en enkelt mark, kunne vi se, at det var den slet ikke. Omvendt har vi kunnet spare kalk på nogle af de andre marker. Der er ingen grund til at smide 5 tons kalk på hver mark, hvis der ikke er brug for det”, siger Jes Bonde.

Det vigtige overblik

Ifølge Janni N. Nielsen fra SLF er det en god ide at følge udviklingen af markernes næringsstofniveau.

”Det kan være svært at have overblikket, når man har mange jorde, eller hvis man har købt eller forpagtet jord. For hvad har den tidligere ejer så gjort, og hvor mange år siden, er det? Jordprøverne giver overblik, og resultaterne bliver samtidig overført til markplanen i MarkOnline, så planteavlsrådgiveren altid kan beregne gødningsplan ud fra de nyeste analyseresultater”, siger hun.

Janni N. Nielsens råd er, at man får udtaget jordprøver hvert fjerde til femte år, så man kan rette op på faldende tal, før de bliver til problemer og koster udbytte.

”Der er heller ingen grund til at kalke en mark, der ikke har brug for det. Derfor kan du rent faktisk spare penge i sidste ende” supplerer hun.

SLF anbefaler GPS jordprøver, da de giver det mest præcise tal.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.