Justér din strategi mod svampe i vinterhvede ind efter gode afgrødepriser

Flere forhold som klima, sortsalg og afregningspris betyder i år, at du bør genoverveje din strategi for svampebekæmpelse.  

Af Lenette Broksø Iversen, planteavlskonsulent, Velas

Foråret har været specielt, idet store nedbørsmængder i februar blev afløst af en lang periode med meget små nedbørsmængder.

Samtidig har april været kølig med mange nætter omkring frysepunktet, og det har sammen men en dårlig/forsinket udnyttelse af husdyr- og handelsgødning forsinket hvedeplanternes udvikling og tætheden i nogle marker.

De mest dyrkede sorter har god resistens over for de betydende sygdomme så som gulrust og septoria.

Ca. 24 procent af hvedearealet er tilsået med sortsblandinger, der er sammensat af relativt resistente sorter, og hvor sygdomsudviklingen forsinkes i forhold til, at sorterne dyrkes i renbestand.

Uanset sort er det vigtigt, at du følger udviklingen i dine marker, så du ikke kommer bagud med svampebekæmpelsen. 

Om du er hjemmeblander eller kornsælger, er værdien af opnåede merudbytter for svampebekæmpelse noget højere, end det har været de senere år.

I tabel 1 er vist, hvordan nettomerudbytterne i forsøg ændrer sig ved stigninger i kornprisen.

Univoq er ikke godkendt endnu, men kan sammenlignes med Balaya. Det ses, at den optimale dosering ved de højeste kornpriser øges fra 0,5 til 0,75 liter pr. hektar.   

 Alle led behandlet med 0,3 liter Prosaro i st. 32, og 0,35 liter Propulse + 0,15 liter Folicur Xpert i st. 55-61.  

Tabel 1. Merudbytter ved forskellig kornpris,Gns. af 10 landsforsøg 2020-21

Fanebladssprøjtningen og aksbeskyttelse i hvede

Samlet set vil de fleste i år kunne undlade den tidlige behandling i st. 32, og ved de højeste kornpriser og i de gode marker kan doseringerne hæves i forhold til tidligere år.

Tabel 2. Fanebladssprøjtning og aksbeskyttelse, forslag til løsninger  

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.