
En del landmænd har forud for denne vækstsæson lavet kontrakt på dyrkning af proteinafgrøder til konsum.
Enten med et grovvarefirma eller med nogle af de planteprotein-virksomheder, som i de senere år er poppet op rundt om i landet.
Lige nu er det dyrkning af ærter og hestebønner, der giver bedst mulighed for at levere store mængder planteprotein til konsum. Det gælder både økologisk og konventionelt dyrket.
Et lovende marked
Når det gælder dyrkning af mindre afgrøder som linser, kikært og sojabønner, er markedet mere niche-præget.
Udbytterne er lavere, mulighederne for kemisk bekæmpelse er meget begrænset, og så er der fortsat behov for, at dyrkningsteknikkerne bliver videreudviklet.
De lave udbytter gør, at man er afhængig af at opnå en høj kilopris - og at den leverede vare lever op til kvalitetskravene, da der ofte ikke findes alternativ afsætning, som er attraktiv, hvis afgrøden falder for kvalitetskravene.
Flere nyopstartede firmaer satser på at gøre proteinafgrøder til konsum til en god forretning. Det gælder blandt andet Organic Plant Protein, Chrispy Food og Meelunie GPI.
Udover proteiner udvinder de også stivelse og fibre fra ærter og hestebønner. De kan blandt andet bruges til pasta, nudler og glutenfri bageprodukter.
Læs mere om proteinafgrøder til konsum i det nye nummer af fagmagasinet MARK, der udkommer tirsdag 4. april.
Faktaboks
Potentiale i proteinafgrøder
- Bælgsæd har et højt indhold af protein og kan fiksere kvælstof fra luften. Det taler ind i bæredygtigheds- og klimadagsordenen.
- Danske landmænd har vist, at de kan avle gode udbytter i hestebønner og ærter. Der er derfor basis for, at de kan levere store mængder plante-baseret protein til konsum, hvis afregningsprisen gør dyrkningen attraktiv.
- Flere virksomheder har i de seneste år etableret effektive produktionsanlæg, som kan forarbejde ærter og hestebønner.
Relaterede artikler
Kommentarer