Betalt indhold af Bayer Crop Science

- Kør første gang, når der er vækst i ukrudtet

Sådan lyder ordlyden ofte, når temaet er bekæmpelse af problemgræsser i foråret. Det lyder så let, men alligevel kan spørgsmålene tårne sig op, for i samme stund kommer der også andre faktorer til, der skal følges.

- Kør ikke før en kold periode, vær opmærksom på risikoen for hård frost, kig efter hvide rødder, nogle midler kræver varmere vejr end andre osv. Det er blot nogle af de faktorer, man skal forholde sig til, når ukrudtet skal bekæmpes, fortæller Søren Lykkegaard fra Bayer.

Hvorfor skal ukrudtet bekæmpes så tidligt?

At vi skal tidligt afsted skyldes, at det er betydeligt lettere at bekæmpe ukrudtet, imens det er småt. - Efter endnu en mild vinter, så er græsukrudtet allerede nu større, end det var i november, hvor vi måske sidst gik over markerne, fortæller Søren og forsætter: - Det samme så vi forrige år, hvor vi som i andet et reality-tv-program fulgte én 'italiener' (rajgræs) hen over vinteren og foråret. Billederne her viser meget godt, hvor store planterne bliver over vinteren, men også hvad der sker fra marts til april.

Bayer Crop Science , bekæmpelse af ukrudt
Her ses udviklingen af græsukrudt henover vinteren og hvor stor planterne bliver. Foto: Bayer Crop Science

Ingen vækst, ingen effekt 

Aktivstofferne i Cossack OD og Hussar Plus OD virker ved, at følsomme ukrudtsarter ikke længere kan lave de essentielle aminosyrer, der skal til for at gro. Derfor kræver det, at ukrudtet forsøger at gro, for at det kan bekæmpes - der skal altså være vækst.

- Når det så er sagt, er midlerne ikke helt ens. Cossack OD´s højere andel af aktivstoffet mesosulforum gør, at Cossack virker særdeles effektivt selv ved meget langsom vækst i græsserne. Det giver mulighed for at bekæmpe græsserne ofte allerede i marts, hvorimod vi måske oftere skal hen omkring 1. april, før Hussar Plus for alvor er i spil, forklarer Søren. - En ting, som vi skal huske, er, at bekæmpelsen visuelt følger det væksttempo, som vores ukrudt skulle have haft. Ved tidlig bekæmpelse i for eksempel marts, er det meget normalt, at det visuelt kan være svært at se effekten efter 2-3 uger - der skal typisk 1-2 uger mere til. 

Billedet herunder er fra et logaritmeforsøg med bekæmpelse af almindeligt rajgræs. Logaritme betyder, at man løbende igennem parcellerne fortynder mængden af ukrudtsmiddel med vand, så man får hele spændet med som her - fra dobbelt dosis nederst til ingenting øverst. 

Bayer Crop Science , bekæmpelse af ukrudt
Foto: Bayer Crop Science

I led 2 og 3 er der behandlet med Cossack OD, henholdsvis med og uden tilsat kvælstof, og hvis man ser bort fra den tilstoppede dyse fra start til slut, er det tydeligt, at rajgræsset er bekæmpet fra ende til anden. Det kan også ses, at Hussar Plus OD, og de øvrige midler har det lidt sværere i takt med at dosis går ned, men som led 6 også viser, så hjælper det, når der tilsættes Atlantis OD (mesosulforum).

Ingen fast dato for ukrudtsbekæmpelse

Sidste år introducerede vi Cossack-Vejret, som er et digitalt værktøj, der kan hjælpe med at fastsætte sprøjtedagen eller måske bekræfte, at det er nu, det er tid til at køre med Cossack. Der er nemlig ingen fast dato for bekæmpelse - den er afhængig af vækst, og vækst er afhængig af vejret! Derfor er Cossack Vejret også bygget op omkring vejrdata, der løbene bliver opdateret, både med det vejr vi har haft de foregående dage, og det vejrudsigten siger for de følgende dage. Det sker på postnummer-niveau, for godt nok er Danmark et lille land, men det er trods alt stort nok til, at det ikke nødvendigvis er samme periode, der skal bekæmpes græsukrudt på Sydfyn som i Vendsyssel.

På billedet herunder kan det ses, hvordan Cossack-Vejret løbende skiftede henover det tidlige forår sidste år. Mange steder i landet havde vi et 'sprøjtevindue' i den sidste del af marts, hvorefter det blev koldt igen og 'vinduet' lukkede, inden det åbnede igen.
Bayer Crop Science , bekæmpelse af ukrudt
Foto: Bayer Crop Science

- Hvis vi lige kigger tilbage på indledningen, og hvilke faktorer der er vigtige, så prøver vi at indregne dem alle i modellen bag Cossack-Vejret. Når vi kigger på vejret op til sprøjtedagen, er det fordi, der skal være vækst i ukrudtet - hvide rødder. Da ukrudtet også skal være i vækst de efterfølgende dage, kigger vi også fremad i vejrudsigten. For at undgå hård nattefrost, selv den kortvarige af slagsen, kigger vi både bagud og fremadrettet efter dette. Til sidst kigger vi også på ukrudtsmiddel, hvor model og forsøg er lavet til Cossack OD, og det leder mig hen til en nyhed for 2023, hvor et andet ukrudtsmiddel kommer i spil, fortæller Søren. 

Hussar Plus-Vejret - kom afsted i rette tid

Som det også fremgår af forsøget fra tidligere med rajgræs, så kræver Hussar Plus OD lidt mere vækst og varme end Cossack OD. Derfor har vi for 2023 valgt at videreudvikle Cossack-Vejret med en ændret vejrmodel, der er tilpasset Hussar Plus OD, Hussar Plus-Vejret! 

Helt teoretisk med gennemsnitligt forårvejr så vil Hussar Plus kunne anvendes 14 dage senere end Cossack OD fra cirka 1. april. - Nu findes gennemsnitsvejr ikke rigtigt, så mange vil formentlig også komme til at se, der vil være Hussar Plus 'vinduer' allerede i marts, fortæller Søren og forsætter: Der er ingen tvivl om, at Hussar Plus kræver lidt mere varme, men jeg tror nu alligevel, mange vil blive overrasket over, hvor tidligt man trods alt kan anvende det. Og for vintersæds marker uden de voldsomme græsukrudts problemer, så er Hussar Plus en særdeles effektiv og skånsom løsning.

Se filmen, hvor Søren giver en aktuel opdatering på Cossack-Vejret og Hussar Plus-Vejret 

Begrænsede muligheder

Når det drejer sig om effektive løsninger til bekæmpelse af græsukrudt, har vi ikke så mange muligheder, og derfor slider vi meget på de samme midler, og det kan give resistens. - Derfor er det vigtigt, at vi altid gør vores bedste for at få den bedst mulige effekt. Rigtig timing er en vigtig del, og her håber jeg, at Cossack-Vejret kan være et godt værktøj til at komme afsted i rette tid, afslutter Søren.

Faktaboks

Gå ind på Bayers hjemmeside og tjek dit lokale Cossack-Vejr: 

- Cossack-Vejret: https://www.cropscience.bayer.dk/vaerktoejer-og-services/cossack-vejret  

- Hussar Plus-Vejret vil være tilgængeligt fra den 10. marts 2023 på: www.cropscience.bayer.dk

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, Cossack OD, Hussar Plus OD, ukrudt, rajgræs, logaritmeforsøg, ukrudtsbekæmpelse, resistens

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.