Kamiller skal bekæmpes inden bi-træk i raps
Kamiller i vinterraps skal bekæmpes inden bi-træk. Det er overraskende tidligt.

Biavlere har de seneste år fundet små koncentrationer af clopyralid i honning. Clopyralid findes i ukrudtsmidlerne Matrigon og Korvetto.

Derfor bliver der fra flere fronter i landbruget gjort en stor indsats for, at der bliver bekæmpet kamiller, inden de første blomster i vinterrapsen bliver synlige.

Det tidspunkt kan let snyde.

Derfor er det vigtigt, at man tjekker rapsmarken grundigt, inden man sprøjter med Matrigon eller Korvetto. Eller, at man vælger en af de andre muligheder, der er for at bekæmpe kamiller i raps.

Let at blive snydt

»Vi har anbefalet, at vores landmænd så vidt muligt har bekæmpet kamiller med Belkar i efteråret.

Derved undgår man hele problematikken med at skulle vente, til det er varmt nok til at køre med Matrigon, samtidig med, at man skal køre inden de første gule kronblade bliver synlige«, siger Lars Skovgaard Larsen, planteavlskonsulent hos Vkst.

Han tilføjer, at der i foråret er tre skud i bøssen, hvis man skal bekæmpe kamille i raps.

Første skud er Galera, som virker godt ved lave temperaturer. Galera skal dog bruges, inden de første knopper er synlige, og det er de faktisk allerede i nogle rapsmarker.

Andet skud er med Korvetto, der ud over clopyralid også indeholder halauxifen og dermed har en bredere effekt end Galera og Martigon. Korvetto skal ligesom Galera bruges, inden de første knopper kommer til syne.

Tredje skud er Matrigon, som skal bruges, når temperaturen er over 15 grader, og inden kronbladene bliver synlige. Det lader sig ikke altid gøre.

Faktaboks

Kamiller i raps:

  • Galera kan bruges fra 8-9 grader i en periode uden nattefrost. Skal bruges, inden knopper er synlige.
  • Korvetto bekæmper ud over kamille også valmue og storkenæb. Skal bruges, inden knopper er synlige.
  • Matrigon skal må senest anvendes i vækststadie 55, hvor blomsteranlæg på hovedskud er synlige, men lukkede og uden synlige gule kronblade.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.