Kartoffelavler om Reglone: "Man kan godt sige, at vi er desperate"
Der skal komme dispensation til Reglone nu, fristen er nemlig allerede forbi, siger kartoffelavler Martin Arvad Nielsen.

Efter kartoffel-stormødet onsdag, håber kartoffelavler Martin Arvad Nielsen, at der kommer handling nu, for ellers kan manglen på et brugbart alternativ til nedvisningsmidlet Reglone ødelægge store partier af årets læggekartofler.

"Vi skal til at starte her om 14 dage, så man kan vist godt sige, at vi er desperate", siger Martin Arvad Nielsen, der var en af 300 kartoffelavlere, der mødte op til kartoffel-stormødet i onsdags.

Han ejer Harrild Mosegaard med 300 hektar kartofler, hvoraf 30 hektar er læggekartofler.

Modningen risikerer at ske for sent

Reglone standser kartoflernes vækst, så de kan ligge i jorden i tre uger for at modne, inden de bliver taget op af jorden i september, hvor vejret stadig er lunt. Uden brug af Reglone risikerer kartoffelavlerne, at kartoflerne modnes for sent i en jord, der kan være blevet for kold.

Hvis ikke politikerne finder et alternativ til Reglone, vil det betyde, at Martin Arvad Nielsen ikke kan lave læggekartofler i år.

"De vil blive fulde af kartoffelskimmel, og kommer heller ikke til at have den rigtige størrelse. De modner i tre uger, så skimlen kan nå at blive stærk nok. Det hele handler om at styre processen, og det bliver umuligt uden et middel som Reglone", siger han.

I stedet er alternativet, at han kan købe sig til læggekartofler i Tyskland og Holland, men de er i en anden kvalitet end de danske, som ellers klarer sig godt på markedet, forklarer han.

Dyrt og uprøvet alternativ

Politikerne har egentlig fundet et alternativ til Reglone - nemlig pelargonsyre. Men det er slet ikke realistisk at bruge, siger kartoffelavleren. Med Reglone bruger han 1 liter per hektar, mens han med Pelargonsyren ville skulle op på 150 liter per hektar over to omgange, hvilket så vil sige 300 liter.

"Det koster mellem 10.000 og 15.000 kroner per hektar at bruge, og så skal vi have det transporteret til Danmark fra Tyskland i tankbiler - det er jo helt hul i hovedet. Derudover er det kun lavet som forsøg i Tyskland, så det synes jeg ikke, at man kan henvise til som brugbart alternativ", siger Martin Arvad Nielsen.

Det stiller kartoffelavlerne i en vanskelig situation.

"Vi skal have dispensationen inden sommerferien, for vi skal jo nå at bestille midlet - jeg vil sige, at vi faktisk allerede er forbi fristen", siger Martin Arvad Nielsen, der håber, at kartoffel-stormødets henvendelse til miljøministeren kan give et wake-up call.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.