Kartoffelavler: Starten af høsten er gået uhyre nemt og udbytterne er over middel
Mange kartoffelavlere priser sig lykkelige for, at høsten i år ikke ligner sidste års, hvor massive vandmængder gjorde det noget nær umuligt at få kartoflerne op. Også udbytterne ser gode ud i år.

Det har de sidste par uger været noget nær perfekt kartoffel-vejr, og kartoffelhøsten har derfor kørt i højeste gear over hele landet.

Men det tørvejr, de milde temperaturer og lette blæst, som vejrguderne har skænket avlerne de seneste uger, står i direkte kontrast til sidste år, hvor store vandmængder gjorde det noget nær umuligt at få kartoflerne bjærget.

"Det går uhyre nemt i det her vejr, og det er jo noget af en kontrast til sidste år, hvor det var ufatteligt bøvlet at få dem op", siger Martin Lauridsen, der er driftsleder på Eg Mosegaard ved Grindsted, hvor de dyrker i alt 207 hektar med kartofler. '

På Eg Mosegaard dyrker de både stivelses- og melkartofler, læggekartofler til eget forbrug og kartofler til pomfritter og anden konsum, som sælges til Flensted.

Var Èt stort pløre

På Eg Mosegaard har de allerede fået de første 100 hektar kartofler op, og Martin Lauridsen forventer at høsten af den delikate afgrøde, der ikke tåler hverken frost eller stød, er færdig om omkring tre uger.

Men sådan så det ikke ligefrem ud sidste år, hvor Martin Lauridsen fortalte, at man stadig manglede 10 hektar d. 23. november. Meget regn i efteråret gjorde det stort set umuligt at køre i markerne og høsten trak ud helt ind i foråret.


Så vådt og smattet så det ud sidste år på Eg Mosegaards marker, hvor stor regnmængder i både september, oktober og november, gjorde det meget svært at få hevet kartoflerne op uden at maskinerne sad fast i pløret.


Så tørt har det til gengæld været i nogel af markerne i år, og høsten er startet utrolig godt for de fleste kartoffelavlere.

Også regnmåleren taler sit tydelige sprog. Ifølge vejrstationen var der sidste år fra 1. august til slut september faldet hele 285 mm. I mandags lød det tal kun på 94 mm for i år.

"Der er jo lidt forskel, men det kan jo nå at komme endnu. Man går selvfølgelig og har lidt en bange anelse i hovedet om, hvornår det mon vender, men lige nu ser det heldigvis ikke ud til at det kommer til at give lige så meget vand", siger Martin Lauridsen.

Frygtede endnu en våd høst

Faktisk har flere kartoffelavlere i det jyske været bekymrede for at få endnu en 2019-høst. Det fortæller Ib Clemmensen, der er rådgiver med speciale i kartofler hos Vestjysk Landbrugsrådgivning.

"Hvade du spurgt mig for 14 dage siden, så var vi nogen, der var bekymrede for om 2019 ville gentage sig. Nogle har simpelthen haft det så vådt her sidst på sommeren, at kartoflerne er rådnet i jorden, det var lige ved at være volsomt", siger Ib Clemmensen og fortsætter:

"Men det er et lille problem, når man kigger ud nu, er det en helt anden høst end sidste år".

God kvalitet

På trods af de store mængder regn var avlen dog langt fra katastrofal sidste år. Umiddelbart tegner høsten også godt i år, hvor kvalitet og stivelsesprocent er i top. Det melder både Martin Lauridsen og planteavlskonsulent Ib Clemmensen.

"Jeg vil vurdere at det er en god middel avl - måske faktisk middel med pil op bredt fordelt ud over de forskellige sorter. Vi kan se af tallene fra melfabrikkerne at stivelsesprocenten ligger over, hvad den normalt gør på det her tidspunkt", siger Martin Lauridsen.

"Udbytte og kvalitet ser ud til at være i top. Kartoflerne ser godt ud, og der er en god mænde stivelse i stivelseskartoflerne og generelt gode udbytter - men det er selvfølgelig meget, som ikke er høstet endnu", siger rådgiver Ib Clemmensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.