Kartoffelavlere i risiko for katastrofeopbremsning

Ugen på Spidsen: Kartoffelmel er kendt som dansk landbrugs hvide guld. Kampagnerne kører lige nu for fuld damp på fabrikkerne. I år kan manglen på gas dog få enorme konsekvenser for både fabrikkerne og de landmænd, som leverer til fabrikkerne. Fabrikkerne kan nemlig risikere, at der med blot 72 timers varsel bliver lukket for gassen, skriver denne uges klummeskribent på Mark.

Den danske andelsbevægelse har gennem generationer sikret, at danske landmænd har kunnet komme af med deres afgrøder, mælk, kød og andre produkter.

Det har været et kæmpe privilegie.

Andelsbevægelsen fungerer stadig, men for første gang i mange år trues afsætningssikkerheden.

Således kan mange af vores andelsejede selskaber med blot 72 timers varsel opleve, at der bliver slukket for gassen.

Det gælder blandt andet kartoffelmelsfabrikkerne, som i disse dage kører for fuld gas.

Er forberedt

Selvom fabrikkerne har foretaget investeringer, så de er forberedt på en periode med knappe forsyninger af gas, så vil mangel på gas gribe voldsomt ind i produktionen. Både økonomisk og i forhold til kapaciteten på fabrikkerne.

Derfor har kartoffelmelsfabrikkerne startet kampagnerne tidligere i år end de plejer – og derfor er der risiko for, at kampagnen kommer til at køre længere end den plejer.

En forlænget kampagne medfører ikke blot tab for fabrikkerne, fordi deres kontrakter på gas til en rimelig pris udløber til nytår, og de derefter skal købe gas til markedspris.

En forlænget kampagne medfører også tab for landmændene. Dels fordi de bliver påført omkostninger til at lagre kartoflerne. Dels fordi der uanset, hvor godt kartoflerne lagres, vil være et lagertab. Et tab der stiger, jo længere roerne og kartoflerne lægger på lageret.

Afhængig af gas

Ingen kender prisen på gas i den kommende tid. Mange mener, at vi går ind i en tid, hvor prisen på gas vil ligge på et niveau, der ligger langt højere, end vi har været vant til gennem en årrække.

Sker det kan det få alvorlige konsekvenser for fødevareforsyningen i Europa.

Det gør det ikke ’kun’ fordi kartoffelmelsfabrikkerne, Arla og andre store landmandsejede virksomheder dermed bliver påført højere produktionsomkostninger.

Det gør det i høj grad også fordi, udgiften til gas udgør omkring 90 procent af de europæiske gødningsproducenters variable omkostninger.

Høje gaspriser kan derfor føre til, at gødningsindustrien i Europa med tiden bliver udflaget.

Produktionen af handelsgødning har afgørende betydning for vores fødevareforsyning. Derfor kan en udflagning af produktionen betyde, at vi i Europa bliver afhængige af importeret handelsgødning – på samme måde som vi i sin tid gjorde os afhængige af importeret gas.

Præcisering:

Artiklen er tilrettet: I den første version blev roefabrikkerne sidestillet med kartoffelmelsfabrikkerne. Det giver ikke et retvisende billede, da roefabrikkerne bruger olie som primær energikilde. Efter planen vil sukkerroefabrikkerne blive tilsluttet gasnettet til kampagne 2024.

 

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark online, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.