Kartoffelmelfabrik om udsigt til middelhøst: "Vi havde lidt for høje forventninger"
Der er udsigt til en middelhøst af stivelseskartofler i år. En regnfuld august måned, skimmel og bladplet har taget toppen af forventningerne hos Karup Kartoffelmelfabrik.

Først tegnede det rigtig godt. Så kom august måned og en masse vand, hvilket tog toppen af forventningerne til årets høst af stivelseskartofler.

Sådan lyder meldingen fra agrochef ved Karup Kartoffelmelfabrik, Rasmus Trads.

"I juni og juli måned så det rigtig godt ud med god vækst og flotte marker, men vi havde nok skruet forventninger lidt for højt op. August kom med rigtig meget vand, som gør, at vi har problemer med at styre skimmel og bladplet, og det kan nogle steder blive svært at køre rundt i marken", siger han.

Om de kommer op på samme resultat fra 2017, der gav rekordavl, tvivler Rasmus Trads lidt på. Det ser dog ikke sort ud, men udsigt til en middelhøst og et fornuftigt udbytte.

"Vi har en fornuftig stivelsesprocent, og udbyttet ser noget bedre i år end sidste år. Der er altid plads til forbedringer, men det er et godt gennemsnit af de forgangne år", fortæller Rasmus Trads.

Sidste års tørke gav 454.000 ton kartofler med et gennemsnitligt stivelsesindhold på 17,93 procent mod forrige års 481.800 ton med et stivelsesindhold på 18,62 procent.

"Vores avlere har helt generelt set været hårdt ramt af skimmel, men nogle har fået det under kontrol, så det er ikke helt galt. Andre har mistet en uge eller 14 dages tilvækst, og det vil vi kunne mærke, når kartoflerne tages op".

De seneste tre uger har de første kartoffelavlere allerede taget hul på høsten og sendt kartofler afsted til fabrikken. Andre kommer ifølge agrochefen til at udskyde høsten på grund af våde marker eller tager chancen.

"Jeg tror bestemt, nogle avlere vil udskyde høsten. I 2017 sagde vi, at det nok skulle blive bedre med regnen, men det blev aldrig bedre, og det sidder stadig i folk, så nogle prøver at være lidt på forkant med høsten. For den enkelte avler kan regnen blive et stort problem".

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.