Kartoflerne er klar til første skimmelsprøjtning i næste uge
Hos Johan Schütte skal kartoflerne skimmelsprøjtes første gang, de er 15 cm over kammen. I dette lune og våde vejr er det vigtigt at være på forkant.

"Vi har ukrudtssprøjtet kartoflerne to gange efter fremspiring. Halvdelen har fået Titus to gange med 2x15 gram pr. hektar. Resten har fået 1,5 liter Proman, der har en lidt længerevarende virkning«, fortæller Johan Schütte fra Eskjær.

Første skimmelsprøjtning er lige om hjørnet. Kartoflerne er knap store nok endnu, men det regner han med, de er i næste uge.

Kartoffelmelsfabrikkens anbefaling er, at man begynder første sprøjtning, når kartoflerne er 15 cm over kammen.

Spinaten renset 2 gange

»Spinaten nyder varmen. Alt er renset en gang og meget også to. Vi satser på to gange i alt, inden rækkerne lukker. Måske tre i de områder, der er mest svækkede pga. dårlig fremspiring og efterfølgende kulde. Samtidig samler vi også sten i spinaten, da radrensningen hiver en del op af jorden«, siger Johan Schütte.

Han er tilfreds med de 60-70 mm regn, der er kommet i de sidste fire uger. Og vejrudsigten melder mere i vente.

Svampe i hvede

»Vi har kørt anden svampesprøjtning, t2, og planlægger den tredje i næste uge. Vi holder skarpt øje med gulrust, da jeg har set nogle grelle eksempler i min erfagruppe - især i Kalmar hvede, som vi også har lidt af.

Vi har dog mest Informer, som holder sig pæn sund. Men i Kalmar har vi nogle gulrustpletter, så den bliver måske sprøjtet en ekstra gang«, siger han.

Udfordring her & Nu

  • Vårbyg: »Vårbyggen står helt fantastisk, og vi har sjældent set så god en buskning. I mandags vækst-regulerede vi med 0,2 Moddus, mangan og lidt svampemiddel pga. bygbladplet. Så snart byggen begynder at strække sig, skal vi svampesprøjte«.
  • Hybridvinterbyg: ser meget uens ud lige nu med høje hanplanter og lavere hunplanter. Den er stort set afsluttet - kun skadedyr kan stadig være aktuelt.

Faktaboks

  • Johan Schütte, 31 år, driver Eskjær I/S i Salling sammen med sin far, Birger Schütte. Syv ansatte. Jord: JB 4-6.
  • Johan er mark-driftsleder og står for grisene - Birger for ammekøer, naturpleje, skov, jagt, juletræer, energipil.
  • Driver 908 hektar (høstes på 830 ha). 150 ha skov. 20.000 slagtesvin fra 7 kg. 40 ammekøer til naturpleje.
  • Ny kartoffelavler, spinatfrø, rajgræs/rajsvingel til frø, pil, majs, hvede, hybrid-vibyg, raps, vårbyg og varig græs.
  • Aftager spildevand fra Thise mejeri, som vandes ud på afgrøderne - og om vinteren ud på energipilen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.