Kig fortsat efter jordlopper i nyfremspiret raps - gerne hver dag

"Vi har sjældent set så mange jordlopper som i år, og i går dødsdømte vi en rapsmark på 17 hektar på grund af lopper", siger Finn Olsen, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

Rapsdyrkerne skal lige nu ud i de rapsmarker, der er sået sidst i august, og kigge efter jordlopper. Gerne hver dag, eller i hvert fald to-tre gange om ugen.

Også selv om man har været ude og sprøjte mod dem en gang tidligere. Og man skal være opmærksom på, at lopperne ofte angriber meget lokalt, så man skal rundt og tjekke større marker flere steder for angreb.

Sådan lyder opfordringen fra Finn Olsen, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

Kun stilken tilbage

I Sønderjylland er massive og gentagne indflyvninger af jordlopper i rapsens fremspiringsfase kommet bag på både rådgivere og landmænd, fordi loppernes 7-8 års cyklus ellers har peget mod en faldende angrebsgrad i år. Men sådan er det ikke gået.

"Rapsmarkerne står noget sølle mange steder og gror meget langsomt på grund af kulde og kold nedbør her i september.

Derfor er planterne udsatte i fremspiringsfasen, og nu hvor det også er forbudt af bejdse, og i kombination med angreb af jordlopper er der grund til bekymring, for der kan ske stor skade meget hurtigt på rapsplanter med 1-2 løvblade, som vi har mange af i øjeblikket. 

Vi kan ofte finde flere planter, hvor kun stilken er tilbage, resten er spist af lopper. Vi har sjældent set så mange jordlopper som i år, og i går dødsdømte vi en rapsmark på 17 hektar på grund af lopper", fortæller Finn Olsen.

Derfor er det vigtigt at holde øje med rapsjordlopperne og komme ud at bekæmpe dem, understreger han.

Dansk og tysk skadestærskel

Størst risiko for angreb af rapsjordlopper er der i rapsmarker, der ligger tæt på sidste års rapsmarker, ligesom insekterne kan flyve ind fra fx hegn.

Finn Olsen oplyser, at den danske skadestærskel for angreb af rapsjordlopper i fremspiringsfasen er 10 procent bortgnavet bladareal på bejdsede planter. På ubejdsede planter er skadetærsklen lavere. Det kan være problematisk at håndtere, fordi det bortgnavede areal vil stige efterhånden som planten vokser, og rapsdyrkeren kan risikere at sprøjte for sent.

Derfor hælder de sønderjyske rådgivere mere til at bruge den tyske skadestærskel, der hedder sprøjtning ved gnav i flere end tre af ti planter i en sårække.

Angreb af larver i oktober

Næste opgave i rapsmarken er at holde øje med rapsjordloppens larve midt i oktober.

Her er det vigtigt, at avlerne har sat gule fangbakker ud i marken, for ellers er det umuligt at vide om marken er udsat for rapsjordlopper og dermed larveangreb, understreger Finn Olsen.

"I 2017, hvor det regnede meget, var der masser af jordlopper, men de gik ikke i fælderne, og mange marker blev udsat for larveangreb.

Det har måske betydet, at nogle landmænd har mistet lidt af tilliden til fangbakkerne. Men det var første år, vi har oplevet den situation, og vi tror fortsat på, at de gule fangbakker er der bedste redskab til at vurdere om der er kommet en indflyvning eller ej i oktober", siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.