Kina køber en halv million tons amerikanske sojabønner
og der er yderligere opkøb på vej.

En lind strøm af positive nyheder omkring handelskrigen trak i går aktie- og afgrødemarkederne højre.

Dels er en aftale undervejs om lavere tariffer på amerikansk importerede biler og dels forlyder det ifølge Reuters, at Kina nu langt om længe har købt mindst 500.000 tons amerikanske sojabønner. Begge dele giver forhåbninger om at de to præsidenters intentioner om at lette spændingerne nu endelig begynder at bære frugt.

Det skriver Jyske Markets i torsdagens afgrødekommentar.

Indledningsvist gav det pæne stigninger til sojakomplekset i Chicago, men den positive stemning aftog lidt igen ud på aftenen. Selvom der er tale om positive signaler fra Kinas side, så er der stadig langt op til de 5-8 mio. tons, der tidligere har været nævnt.

Torsdag morgen har Kina udmeldt, at de planlægger at offentliggøre yderligere køb af amerikanske sojabønner allerede i dag.

Selvom opkøbene til de statslige lagre er positivt, bliver det først rigtigt interessant når det endelige gennembrud kommer, og det sker den dag der bliver lukket op for, at private kinesiske virksomheder frit kan importere amerikanske sojabønner.

På den korte bane kan yderligere statslige opkøb give lidt momentum, men det ændrer ikke ved udsigten til en rekordstor produktion for sæsonen i både Nord- og Sydamerika, samt at lagrene er på rekordkurs. Som nævnt i gårdagens kommentering af tirsdagens WASDE-rapport så lurer en opjustering af den brasilianske sojaproduktion stadig i kulissen, så med mindre der opstår vejrkomplikationer, har vi svært ved at se, hvor prisstigningerne skal komme fra de næste 3-4 måneder. Derimod kan det rykke lidt ved præmierne, nu da Kina ser ud til at have vendt snuden mod amerikanske varer for en stund.

180.000 tons hvede

Egypten sikrede sig i går yderligere 180.000 tons hvede af rumænsk og russisk oprindelse til gennemsnitlig 242 dollars pr. ton FOB.

Et enkelt amerikansk bud var også iblandt, uden dog at være konkurrencedygtig. Set i lyset af at den europæiske hvede stadig ikke er konkurrencedygtig på de store eksportmarkeder, så kan det forekomme paradoksalt at Matif lukkede en lille procent højere i går. Det skal dog ses i det lys, at prisen var omtrent 5 dollars pr. ton højere end sidste uge, hvor Egypten også købte hvede, og hvor prisen hed 237 dollars pr. ton FOB.

Gårsdagens prisniveau var samtidig den højeste FOB-pris siden februar 2015. Baseret på de sæsonmæssige trends, beretter AgResource at FOB-priserne de kommende måneder meget vel kan bevæge sig op i niveauet 245-255 dollars pr. ton.

Udover at prisstigningen indikerer at det bliver stadig sværere at source russisk hvede der samtidig lever op til kvalitetskravene, så indikerer antallet af indkomne bud det samme.

Blot seks ud af de otte indkomne bud var russiske mod 9 sidste uge. Også russiske SovEcon beretter at tempoet i den russiske eksport ser ud til at aftage, hvilket har været længe ventet blandt andre eksportnationer. SovEcon estimerede i samme ombæring den russiske eksport til 34,7 mio. tons.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.