Kirsebæravler glæder sig i varmen: Sidste år var rigtig skidt - i år er den diametrale modsætning
En fynsk kirsebæravler ønsker, at regnen lader vente på sig lidt endnu.

Mens de fleste landmænd tørster efter vand til markerne, er situationen en anden på den fynske frugtplantage Damgaard Frugt.

»På grund af det tørre vejr har vi kunnet vente med at plukke kirsebærrene, til de blev ordentligt modne.

Havde det været det sædvanlige bygevejr, som vi har midt på sommeren, skulle de plukkes tidligere for at redde, hvad der reddes kunne, inden de ville revne på grund af regnen«, fortæller plantageejer Svend Ramborg, der er pensioneret konsulent i Frugt- og Grøntrådgivningen.

Det solrige vejr har været helt optimalt for kirsebær.

»Det har været tørt og varmt under blomstringen, så bierne har rigtigt været på vingerne, og det kan vi se på mængden af kirsebær.

Sidste år var det rigtig skidt, fordi der var koldt og vådt under blomstringen, så det er den diametrale modsætning i år«, siger han.

Tørvejret har ikke givet tørkeproblemer.

»Træerne har et stort, dybt rodnet, så kirsebærrene lider ikke, - de klarer sig«, siger han.

Tidlig bærplukning

Det tørre vejr har accelereret frugtudviklingen. Normalt plukker han de første kirsebær omkring 20. juli. I år var de første klar 29. juni, altså tre uger tidligere end normalt.

Høst af små afgrøder: Stort udbytte i sødkirsebær - kort hvidkløverMark Onsdag 27. juni 2018 · 13:07

»Jeg er pensioneret konsulent og har været i branchen siden 1970. Jeg mindes simpelthen ikke at have oplevet et så tidligt år som i år«, fortæller han.

Han og konen plejer at være på ferie i slutningen af juni eller i starten af juli.

»Det er heldigt, at vi ikke fik bestilt en ferie i år. Normalt er vi på ferie, inden vi går i gang med plukningen«, siger han og tilføjer, at de regner med at tage afsted i november, når æblesæsonen er ovre.

Svend Ramborg forventer at plukke de sidste kirsebær om en uges tid, og når de er i hus, hilser han regnen velkommen til sine blåbær og æbler.

Blåbærrene skal have vand

Plukningen af blåbær er også for alvor gået i gang, hvilket er lidt tidligere end normalt. Modsat kirsebærrene har de brug for vand.

»Blåbærrene skal have deres daglige dosis vand, fordi de har et rodsystem, der ikke optager vand så godt fra den omgivende jord.

Jorden her er stiv lerjord, og det passer ikke så godt til blåbær. Så de er blevet plantet i render fyldt op med spagnum og flis og en drypslange til vandforsyningen. Hvis ikke vi kunne drypvande, ville de være visne nu«, siger han.

Svend Ramborg forventer, at blåbærrene også bliver meget søde i år på grund af solskinnet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.