Klart bedst økonomi i at droppe sprøjten - storlandbrug vælger økologisk

1.400 hektar omlægges på Agri Vest ved Kalundborg - og det er langt fra det eneste store landbrug, der går økologisk

De har regnet og regnet på det.

Og lige meget hvordan de skuer ud over de bakkede marker på Kalundborg-egnen, er økologisk drift en bedre business case end at holde fast i den konventionelle planteavl, selvom den var drevet helt ind til benet med pløjefri dyrkning og lave maskinomkostninger.

»Lige meget hvor pessimistisk vi har regnet på det, så kan det ikke svare sig andet, så det gav sig selv. Der er en stor difference til det konventionelle, hvor vi har skullet sælge kornet til 100 til 110 kr./hkg. Det er bare sandheden, at det er sådan, det er«, siger direktør Lars Olsen, inden vi runder, hvordan det har været at afsætte den kommende høst af såkaldt ’omstillingskorn’ fra den store bedrift.

Nu lægger de store også om

Selvom sjællænderne i Agro Vest, som driver markerne samt arealerne i et fællesskab for tre gårde, med deres 1.400 ha. suverænt er største omlægger i den kommende høst, så driver de langt fra det eneste store landbrug, der er med til at udvide den økologiske kornproduktion i år.

Hvor økologiske planteavlere tidligere var typisk mindre landbrug, så boomer det med større landbrug, viser tal, som Landbrugsstyrelsen har trukket for LandbrugsAvisen.

Således er der i den kommende høst mere end 10 gårde, som kommer til at levere økokorn fra mere end 250 hektar – hvoraf et par stykker ligger omkring 400 til 500 hektar.

Og i de kommende år kommer der endnu flere, lyder de fra en række konsulenter, som rådgiver landmænd i at lægge om.

»I øjeblikket har jeg fem store planteavlere, der overvejer at lægge om. De har mellem 300 til 1.000 ha., men det er ikke nødvendigvis hele arealet, som er i spil. Det kommer an på, om de kan finde husdyrgødning nok. Omlægningen sidste år var ekstrem, men der er stadig rigtig mange, som vil lægge om«, siger økologirådgiver Steffen Blume fra rådgivningsvirksomeden Vkst på Sjælland.

Har gylle nok

For Lars Olsen er et af argumenterne for omlægningen også, at de tre gårde bag Agro Vest, med 3.000 søer og en produktion af bl.a. 8.000 polte og ca. 50.000 slagteproduktion årligt producerer 50.000 ton gylle.

»Fordelen er, at vi har den gylle, vi skal bruge. Og hvis vi sædskifter med 25 pct. bælgsæd, så kan vi tilføre 100 kg N«, forklarer han.

Så heldige er langt fra alle landbrug, der overvejer at lægge om, forklarer Steffen Blume, Vkst.

»I visse egne er gyllen allerede støvsuget som på Falster, det østlige Lolland eller dele af Sjælland. Det er det, som er barrieren«, siger han.

Brækkede en arm for at få kornet

Lars Olsen og Co. har allerede tegnet kontrakt på kornet for den nye sæson, hvor han har hørt priser på 180 til 230 kr. for kornet under omlægning.

»Vi snakkede med tre spillere, og det endte med at blive et grovvareselskab, der var villig til at brække en arm for at få os«, siger han.

Det går måske lidt for hurtigt

Planteavlsrådgiver Carsten Markussen, Økologirådgivningen Danmark, genkender et højt prisniveau med priser på korn her og nu på 250 kr. pr. hkg med en pil opad.

»Der er et stort prisspænd mellem konventionelle og økologiske priser lige nu, og det er klart, at det sætter fart på omlægningstjekkene«, siger han.

Han er lidt urolig for, at det i øjeblikket går så stærkt, at økologien kan være på vej ind i en overophedning.

»Hvis man er lidt pessimistisk, så kan man godt få den tanke, at det går lidt for hurtigt med at lægge om«.

Hos Agro Vest har de genindført ploven og glæder sig til nogle spændende år med en ganske anderledes faglig udfordring på markerne.

»Det er som at være helt tilbage på skolebænken. Vi ved i realiteten ikke så meget om det«, siger Lars Olsen.

I år ligger fokus på foderkorn og fremavl. Efterhånden, som de får styr på den faglige udfordring, er planen, at der skal flere specialafgrøder med i markplanen.

»Frøgræs og roer er med i planen, men vi venter lige til, vi har lært mere om at dyrke økologisk«, siger han.

Faktaboks

Storlandbrug lægger om 

  • Næsten 1.000 landmænd søgte sidste år om støtte til at omlægge marker til økologi.
  • Ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen viser, at en række storlandbrug tegner sig for en del af udvidelsen. 
  • I alt er der søgt støtte til et areal på over 41.000 hektar, viser tallene fra Miljø- og Fødevareministeriet.
  • Det økologiske areal forventes at runde ca. 10,5 pct. af landbrugsarealet i år. 
  • Økologirådgiverne oplever, at der fortsat er mange landmænd, der overvejer at lægge om.
  • 20. april er frist for at søge omlægningsstøtte i denne omgang. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.