Klima, sundhed og god bundlinje - her er fremtidens afgrøde
Ugen på Spidsen: Kartofler er klimavenlige, og med produktudvikling og rettidig omhu ligger der et kæmpe potentiale for danske landmænd i at dyrke kartofler, skriver ugens klummeskribent for Mark Plus.

Da støtten til stivelseskartofler for få år siden forsvandt, var der mange pessimister, der spåede en forringet økonomi ved at dyrke kartofler.

Sådan er det ikke gået.

Kartoffelbranchen har på dygtig vis vist, hvad innovation og dygtigt håndværk kan udrette.

Arealet med kartofler til stivelse udvides derfor i disse år, og både kartoffelmelsfabrikkerne og kartoffeldyrkerne opnår gode afkast.

Kartofler er dermed et godt eksempel på en højværdiafgrøde, som ganske vidst kræver et højt input, men hvor det efterhånden har været muligt at opnå en god indtjening gennem en årrække.

Gode argumenter for kartofler

Træerne vokser dog ikke ind i himlen.

Markedet for spisekartofler er vigende. Selvom der bliver brugt flere kartofler til convenience food og catering, så kan det ikke kompensere for, at der i store dele af Europa bliver spist færre kartofler end tidligere.

Faktisk fylder tomater mere i supermarkedernes kølediske end spisekartofler. Det skyldes et stykke hen af vejen, at tomatdyrkerne har været dygtige til at produktudvikle. Det gælder både i forhold til de mange forskellige typer af tomater og, at tomater nu kan fås i mange forskellige farver.

Mangel på kartofler sender priserne i vejret 9. februar · 00:00

Det bør kunne inspirere kartoffelbranchen. Og det burde være ligetil.

Tager man til et land som Peru, vil man kunne se, at der er en kolossal diversitet i de kartofler, som dyrkes der. Både når det gælder smag, farve, indhold af antioxidanter samt en række andre forhold der har betydning for kost og sundhed.

Læg dertil, at kartofler er både sunde og klimavenlige.

Kartoflen er faktisk en af de fødevarer, der belaster klimaet allermindst. Klimaaftrykket for kartofler fire gange mindre end for pasta og hele 16 gange mindre end for ris.

Der er derfor mange gode argumenter for at spise kartofler.

Udfordringen for kartoffelbranchen er blot, at få gjort forbrugerne opmærksom på det.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.