Klimadebatten er blevet hysterisk - ny app gav mig et chok

Ugen på Spidsen: Hvad batter tre kødløse dage om ugen, når flytrafikken er tæt over USA og Europa, spørger ugens klummeskribent på Mark Plus - der i samme ombæring fik et mindre chok med en ny app på mobilen.

På ganske få år har klimaet fuldstændig indtaget scenen. Hos politikerne. Hos forbrugerne. I mediebilledet. Og efterhånden også i landbruget.

Pludselig er klimaet det eneste politisk korrekte. Og jeg må indrømme, at jeg efterhånden er ved at have fået nok. Det hænger mig langt ud af halsen.

Misforstå mig ikke. Jeg synes bestemt, at man skal være opmærksom på - og sætte fokus på klimaområdet - og især på tiltag, som virkelig batter noget.

Selvfølgelig skal landbruget også bidrage til et bedre klima. Så det er rigtig fint, at der bliver forsket i at forædle køer, der bøvser og prutter mindre. Og i en mere klimavenlig sammensætning af foderet.

Eller har fokus på, at nedbrydningen af tørvejorder minimeres, og at afgrødesammensætningen, jordbearbejdningen og valg af gødningstyper tager hensyn til klimaet.

For selvfølgelig skal vi passe på vores klode. Det kan ingen vel være uenige i.

Hysterisk debat og Flightradar24

Jeg har også stor respekt for, at såvel enkeltbedrifter - som Arla og Landbrug & Fødevarer melder ud, at de vil være klimaneutrale i løbet af en årrække. Vi skal jo tilpasse os forbrugernes ønsker og krav. Respekt for det.

Mit problem er, at jeg synes, at den generelle debat i vores samfund er blevet hysterisk og overreagerende. Klimahensyn er pludselig det eneste rigtige - uanset hvor meget eller lidt de batter. Og når man så pludselig skal have dårlig samvittighed over at spise en rød bøf en gang imellem, ja så synes jeg, det kammer over. Hvor er den sunde fornuft?

Normalt er jeg tilhænger af, at vi alle bør yde et bidrag, når små som store problemer skal løses - og at selv små indsatser batter. Men lige her er jeg altså ikke enig.

Hvad batter det, at jeg - der i øvrigt ikke er en stor kødspiser i forvejen - indfører kødløse dage tre gange om ugen hjemme hos os. Når luften over USA og Europa er tæt af flytrafik døgnet rundt?

For nylig fik jeg installeret appen ’flightradar24’ på min mobil. Her kan man se og følge flytrafikken over hele verden. Og jeg fik faktisk et mindre chok. Lufttrafikken er mildt sagt heftig i mange tætbefolkede områder - dag og nat.

Jeg har bestemt intet imod en årlig flyrejse i ferien - eller noget i den stil. Men i USA er det jo nærmest lige så almindeligt at flyve som at tage bussen. Og forretningsrejser burde vel også kunne minimeres drastisk. Her må det virkelig batte at sætte ind.

Vi har brug for dyrene

Som planteavler burde jeg måske nok juble over, at klimahensyn øger efterspørgslen efter planteprodukter frem for kød. Men det gør jeg ikke.

Efter min mening har vi brug for dyrene til at afgræsse markerne. De plejer naturen og de gavner meget mere, end de skader.

Køerne har ikke fortjent deres dårlige rygte. Heldigvis har de et effektivt våben. De smager godt. Og det bliver forhåbentlig deres redning.

Vi bliver hele tiden klogere

Klimaet er et meget komplekst område. Mange vurderinger og beregninger modsiger hinanden, der mangler fakta, og eksperter er sjældent enige.

Jeg er sikker på, at der er meget, vi endnu ikke ved, ikke kan gennemskue og ikke regner rigtigt ud. Og måske ser hele regnestykket helt anderledes ud om 10 år.

Så jeg vil fortsætte med at tro på min barnelærdom: at løsningen er et liv og forbrug i balance, at overforbrug og frådseri ikke er af det gode, og at man skal huske at bruge sin sunde fornuft og sætte tingene i de rette proportioner.

Og så tror jeg i øvrigt, at de teknologiske fremskridt vil løse mange af problemerne hen ad vejen.

Merete Hattesen er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.