Klimaet sender sorghum nord på - voksende areal i Tyskland

 I Tyskland er dyrkningen af sorghum steget langsomt de senere år. De bedre muligheder for at dyrke den ellers fremmede kornart skyldes et ændret klima og flere tørkeperioder.

Dyrkning af sorghum stiger i Tyskland.

Det dyrkede areal er vokset fra 8.600 hektar i 2015 til 11.100 hektar i 2020, svarende til 0,1 procent af det tyske landbrugsareal. I det samlede tal er fire nært beslægtede arter slået sammen under betegnelsen sorghum, nemlig alm. hirse, sorghumhirse, kolbehirse og sudangræs. .

Arealet er så lille, at det ikke er fremkommet af de officielle tyske statistikker. Derfor har DMK, den tyske majskomite, sammen med delstatsforvaltning og landbrugsmyndigheder i fællesskab undersøgt udbredelsen af sorghum, fortæller netavisen Agrarheute.

Det stigende areal skal ses i sammenhæng med klimaforandringer og flere tørre perioder. Det er særligt kommet til udtryk i delstaterne Sachsen-Anhalt og Brandeburg, der har været udsat for tørre peioder i de senere år. Også i den sydlige delstat Bayern ses en tilvækst i sorghum-arealet.

Sorghum er tilpasset tørre områder, fordi planten med et dybt forgrenet rodnet kommer godt ned til vand. Det er ikke plantens udnyttelse af vand, men dens evne til at nå vandet og endda afbryde væksten under tørke, der er afgørende for sorghums høje udbytte i de tørre år.

Ifølge DMK er det svært at forudsige udviklingen i arealet de kommende år, men efter mange års forædlingsarbejde er mangfoldigheden af sorter stor. I de nordlige tyske delstater er dyrkningen meget afhængig af kuldetolerante sorter.

Sorghum har i Tyskland hidtil hovedsageligt været dyrket som erstatning for biogasmajs, men enkelte sorter er velegnet både som tilsætning i og erstatning for silomajs baseret på den biokemiske sammensætning og foderværdi.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.